Rojavalılar 44. yılında PKK ile tanışmalarını anlatıyor - II

Reqa'da 1979-1980 yılları arasında Kürt Özgürlük Mücadelesinin kuruluş çalışmalarında yer alan Şêx Mişmiş, "O dönem gerilla ve şehitlerimizden güç alıyorduk" diyor.

27 Kasım 1978’de bir grup devrimci öncülüğünde startı verilen Kürt Özgürlük Mücadelesi 44. yılına giriyor. Rojavalı yurtseverler 44. yılında Kürt Özgürlük Mücadelesi ile tanışmalarını, mücadeleye katkılarını, anılarını, Kürtler ve Kürdistan’a etkisini ANF’ye anlattı.

 

Şêx Mişmiş olarak tanınan Kobanêli Şêx Ehmed Hemo, 1975’lerde ekonomik nedenlerden dolayı göç ettikleri Reqa kentinde tanıştığı Kürt Özgürlük Mücadelesi ile anılarını şöyle anlatıyor: "Reqa’da bir grup genç arkadaştık. 1979’da Mihemed Şêxo, Şivan Perwer, Gulistan ve Aram Tigran gibi Kürt sanatçıların ulusal şarkı ve bestelerinden etkilendim. O dönem başka partiler de vardı ama topluma ve gençlere ulaşmada güçlü değildi. O dönem Bakûrê Kürdistan'da bir partinin kurulduğu bilgisi her yere yayıldı. Kimse tanımadığı için herkes başlatılan bu mücadeleyi başka şekilde anlatıyordu.

1979-1980 yılları arasında Reqa kentinde çoğunluğu Kobanê’nin köylerinden olan 30’a yakın genç bir araya geldi. O dönem bir partiye yakınlık fikrimiz yoktu. Sadece Başûr ve Bakûrê Kürdistan’ın özgürleşip gelecekte Rojava'ya destek olması fikrine sahiptik. Bir grup gencin Başûrê Kürdistan’a geçmesi için girişimler vardı."

ÖNDER APO İLE TANIŞMA

1984’de Reqa kentinde çalışmaların başladığını söyleyen Şêx Ehmed Hemo, "1985 yılında 15 Ağustos Atılımı Reqa’da ilk kez kutlandı. Böylece Kürt Özgürlük Mücadelesi ile ilişkilerimiz başladı. 1986 yılında Reqa’da ilk kez Newroz kutlandı. 1986-1989 yılları arasında toplumsal örgütlenme çalışmaları yürüttüm.

17 Mayıs 1995 tarihiydi. Rojava’dan bir grup toplanmıştı. Önder Apo’yu görme fırsatı olacak şanslı bir gruptu. Ben de aralarındaydım. Önder Apo odaya geldiğinde üzerinde normal kıyafetler vardı. Kimse bir önderin halkın içerisinde olacağını hayal etmiyordu. Halkın içine geldiğinde onu halktan ayıracak bir şey yoktu. Önderliği görmek bizim için hayaldi" diyor.  

ROJAVA İÇİN MEŞRU HAK EYLEMLERİ

1987 yılında Reqa kentinde düzenlenen Newroz kutlamalarının bitmesiyle rejim tarafından gözaltına alınan Şêx Ehmed Hemo, o dönemi şu sözlerle anlatıyor: "Önder Öcalan’a dönük 1999 komplosunun ardından düzenlediğimiz toplantı nedeniyle bir kez daha rejim tarafından tutuklandım. 23 Haziran 2003’te Rojava halklarının meşru hakları için proje hazırlamıştık ve bu doğrultuda Halep’te bir eylem yapıldı. Her yerden eyleme katılımlar oldu.

Reqa'da kitlesel yürüyüş düzenlendi. O dönemde tutuklandım. 2005-2009-2010 yıllarında da tutuklandım. Birçok kez rejim güçleri tarafından gözaltına alındım, tutuklandım. Tanınan bazı yurtsever aileler sürekli devlet güçlerince hedef alınıyordu. Çok zor şartlar vardı ancak yine de mücadele için çalışmalar bir kez bile duraksamadı. O dönem halk olarak dağlarda savaşan gerilla ile Kürdistan uğruna canlarını feda ederek şehit düşenlerden umut ve güç alıyorduk. Büyük bir inançla, canı gönülden çalışıyorduk."