Rojhilat sınırında Kürtlere karşı Çin Seddi!

Bakur-Rojhilat sınırına duvar örülme planına dikkat çeken HDP Milletvekili Muazzez Orhan, burada amacın mülteciler değil Kürtler olduğunu söyledi, "Kürtlere karşı Çin Seddi örülüyor" dedi.

295 kilometrelik Bakur-Rojhilat sınırında 3 bin 55 rakımlı tepede Türk devletinin 'Meydan Karakolu’ var! Çaldıran'da 27, Başkale’de 30, Özalp ve Saray’ın Rojhilat sınırında 20 kalekol var. Her 5 kilometrelik alana bir kalekol düşüyor… Sınırlarda her gün yüzlerce asker devriye geziyor, sınır boyu askerler tarafından kazılan genişliği ve derinliği 5 metrelik hendekler var. Yüzlerce SİHA havadan sınır bölgesini denetliyor. Ancak tüm bunlarla yetinmeyen Türk devleti, şimdi de Van-Rojhilat sınırı boyunca duvar örüyor. Van Valisi M. Emin Bilmez’in iki gün önce överek anlattığı duvarın örülmesinin ardından akraba olan Kürt sınır köylüleri arasındaki iletişim tamamen kesilecek. Sınırda sadece son bir yılda 7 kişi, son 20 yılda 124 kişi sınır ticareti yaptığı iddiasıyla katledildi. Ancak bu kişilerin sınır boylarında çobanlık yaptıkları ortaya çıkarılmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. 120 Kürt insanın hayvanlarını otlattığı için katledildiği sınırdan ise binlerce Afgan elini kolunu sallayarak Türkiye’ye giriş yapıyor. Neredeyse tek bir Kürdün geçemediği ama Afganların rahatlıkla sınırı geçmesine rağmen, sınıra örülen duvarın Afganlara karşı değil Kürtlere karşı örüldüğü belirtiliyor.  

'DUVARI KÜRTLERE KARŞI ÖRÜYORLAR'

Konuyla ilgili görüştüğümüz HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Kürtlerin arasına Çin Seddi yapıldığını söyledi. Sınırdaki hendeklerin derinliği ve genişliğinin 5 metre olduğunu ve her 5 kilometrede bir karakol varken sınıra duvar örmenin tek açıklamasının Kürt düşmanlığı olduğunu kaydeden Orhan, şunları söyledi:
"Buradan geçiş yapmak zaten mümkün değil. Sınır bölgesi gece gündüz SİHA’larla izleniyor. Geçişin olmadığı bir bölge. Güvenlik amacıyla kazılan o hendeklere birçok hayvan ve insan düşerek hayatını kaybetti. Hangi gerekçe ile bu sınırlara duvar örülüyor, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Mülteciler için yapıldığını düşünmüyoruz. Onlar çok rahat geçebiliyorlar. 'Kuş uçurtmuyoruz' diyen İçişleri Bakanı var ama binlerce Afgan geçiyor. Tabii bu Afganlar mağdur, burada devletin ikircikli yaklaşımı söz konusu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki, 'Sanayimizi ayakta tutuyorlar' diyor. Ucuz iş gücü olarak görüyorlar, burada bir sömürü var. Onların umudu üzerinden bir rant devşiriyorlar."

Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada Kürtler arasına sınır çekiliyor. İki tarafta Kürt köyü var, akrabalıkları var. Burada bir Kürt düşmanlığı söz konusu. Kürtlere yönelik bu kadar operasyon yapıyorlar, yetmiyor, beton duvarlar çekerek Kürt halkını birbirinden koparmaya çalışıyorlar. Bu politikalar tutmaz ve dünyada bir ilk. Son bir yıl içinde 7 kişi kaçakçı olduğu iddiasıyla öldürüldü. Biz biliyoruz ki bunlar kaçakçı değil, bunlar koyun otlatmaya giden gençlerdi. Hakkâri’de bu katliamlar yaşanıyor. Kürtlere hiçbir şekilde yaşam alanı bırakmıyorlar, Sınır ticareti yapması engelleniyor, ticaret yapamıyor, akrabalarıyla selamlaşması isteniyor. 100 yıl önce bölünen toprakların 100 yılında yeni bir evreye taşınması planlanıyor. Mülteciler hem iş ucuz iş gücü ve aynı zamanda Avrupa’ya karşı koz olarak kullanılıyor.”