Ruspilerden Kürt partilere: İşgale sessiz kalmayın

Kandil Ruspileri, Türk devletinin işgalci saldırılarına hiçbir Kürdün sessiz kalmaması gerektiğini belirtti. Ruspiler, "Halkın tutumu net, partiler de net olmalı. Bir olmazsak kimse bizi dinlemez, kazanımlarımızı koruyamayız, işgal büyür" dedi.

İşgalci Türk devletinin hiçbir savaş kuralı ve sınırı tanımadan yeniden Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal saldırıları başlatması Başur halkının her kesiminden tepki gördü. Bazı siyasi partiler şu ana kadar tepkilerini ortaya koymamasına rağmen Başur halkı, gösteri, yürüyüş ve mitinglerle işgale karşı çıkıyor.

Kandil'de yaşayan Ruspiler de saldırılara tepkili.

Saldırılardan sonra toplantı yapan Kandil Ruspileri, toplantıdan sonra ANF kameralarına konuştu.


'KÜRTLERİN DÜŞMANI BİR; ZAFER İÇİN BİZ DE BİR OLALIM'

Sergenel köyü sakinlerinden Abdullah Hesen şöyle konuştu:

"Biz bu gün Kandil'in ileri gelenleri, makul insanları ve Ruspileri olarak Kandil'i sürekli top ve uçakları ile bombalayan faşist Erdoğan’ın bu saldırılarına ilişkin bir toplantı yaptık. Saldırıları ile sivil insanlarımızı öldürüyorlar. Bağ, bahçelerimizi yakıyorlar. Dört parça Kürdistan’da yaşayan halkımızdan tek renk, tek ses olarak bu işgale karşı çıkmasını istiyoruz. Tüm siyasi partilerden zafer ve başarı için birlik olmalarını istiyoruz. İşgale karşı birlik olmaktan başka yollarının olmadığını söylüyoruz. Düşmanla iş birliği yaparak sivil insanlarımızın öldürülmesine, bağ bahçelerimizin yakılmasına izin vermeyin, diyoruz. Onlarca yıldır düşmanın tank, top, havan ve uçak saldırılarının altında yaşıyoruz. Buna bir son verin, diyoruz. Kandil halkı olan işgalci Türk devletinin saldırılarını lanetliyoruz. Kabul etmiyoruz. Her yıl onlarca sivil insanımız bu saldırılarla katlediliyor. Onlarca ev, bağ, bahçe yakılıp yıkılıyor.

Başta KDP olmak üzere YNK, Goran, Komaley İslami, İslamiye Yekgurtu’den bu saldırılara karşı tutum almalarını, tavır koymalarını istiyoruz. Başûrê Kurdistan bölgesinin halkını, topraklarını, insanlarını savunmalarını istiyorum. Şunu unutmayalım; biz Kürtler olarak nerede olursak olalım, düşmanımız birdir. Erdoğan şimdi dört parça Kürdistan’da Kürt karşıtlığını yapıyor. Kürtlere savaş açmış durumda. Kürtleri katlediyor. Biz Kürtler olarak bir halkız, ulusuz, bir ülke sahibiyiz. Özgür, bağımsız yaşamaya hakkı olan bir halk ve ulusuz. Kendi topraklarımız üzerinde yaşamamıza izin vermeyen bir düşmanla karşı karşıyayız.”

'HALK OLARAK TUTUMUMUZ NET, PARTİLER DE NET OLMALI'

Ruspiler toplantısına katılanlardan Şaroj Muhtarı Kadır Uso, işgale karşı durmasında tutumlarının net olduğunu, Başur’un siyasi partilerinin de tutumunun net olması gerektiğini belirtti. Uso, şunları söyledi:

“Faşist Erdoğan, işgalci Türkiye ve Erdoğan, PKK şurada burada diye gerekçeler ileri sürerek Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek istiyor. Biz Kandil halkı olarak Türk devletinin bu suçlamalarını reddediyor ve işgalci saldırılarını kabul etmiyoruz. İşgalci işgalcidir. İran, Türkiye yada Irak ve Suriye olmuş, fark etmez. İşgalcilerin hepsi Kürt ve Kürdistan düşmanıdır. Ancak şimdi bunların hepsinin başını Erdoğan çekiyor. Hepsinin yerine o en fazla Kürt düşmanlığını yapıyor. Kürtlerden istediğimiz tek ses, tek renk bu işgal saldırılara karşı çıkmasıdır. Kürtlerin tek ses ve tek renk karşı çıkması Kürt parti ve güçlerini de aynı tutumu almaya zorlar.

Bir an önce ulusal birlik kongresinin yapılması gerektiğine inanıyorum. Tek ses, tek renk, tek tutum sahibi olmazsak, kimse bizi dinlemez, işgal saldırıları devam eder, kazanımlarımızı koruyamayız. Sizin sayenizde onurlu, şerefli, haysiyetli tüm Kürtlere şu çağrıyı yapıyorum; birlik olup, el ele verin, birbirinizi savunun, işgale, işgalciye karşı durmaktan hiçbir koşulda vazgeçmeyin.”