Serhat kolu Van’dan Gemlik’e yola çıktı

Van’dan yola çıkan “Büyük Gemlik Yürüyüşü”nün Serhat kolu, "Ne olursa olsun yürüyeceğiz" mesajını verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde düzenlenen “Büyük Gemlik Yürüyüşü”nün Serhat kolu Van’dan yola çıktı.

“Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz”  şiarıyla düzenlenen yürüyüş öncesi halk, HDP Van il binası önünde açıklama yaptı.
 
'NE OLURSA OLSUN YÜRÜYECEĞİZ!'
 
“Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, yapmak istedikleri yürüyüşün Kürdistan ve Türkiye’nin tüm kentlerinde engellenmeye çalışıldığını belirterek, ne olursa olsun yürüyeceklerini ifade etti. “Siz, tüm gücünüz, barikatlarınız ve silahlarınızla bizim bu yürüyüşümüzü engelleyemeyeceksiniz” diyen Taşdemir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekti.
 
'TECRİT KIRILANA KADAR SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'
 
İmralı’da 23 yıldır bir tecrit sistemi olduğunu ve bu tecridin AKP’nin bir rejimi haline geldiğini belirten Taşdemir, “Bu iktidar, haksız, hukuksuz ve vicdani olmayan bir şekilde kendi çıkarları için bu tecridi devam ettiriyor. Tecrit, sadece bir cezaevinde değil, tüm ülkeyi esir almıştır. Bugün, siyaset, ekonomi ve diğer tüm alanlar tıkanmıştır. Bu krizlerin bitmesinin tek yolu Sayın Öcalan’ın elindedir. Sayın Öcalan, Kürt sorunu, demokrasi ve özgürlük için mücadele ediyor. Ne zaman İmralı kapıları açıldıysa toplum bir nefes alıyor. Bugün, AKP bu çözümün yolunu savaş, operasyon, işgal ve imha konseptiyle kapatmak istiyor. Biz, AKP iktidarının tecrit ve Kürtlere karşı düşmanlığı sayesinde ayakta kalmasına asla izin vermeyeceğiz. Her yerde tecride karşı ses yükselterek, tecrit kırılana kadar mücadele edeceğiz. Bugün, tüm dünyada Sayın Öcalan fikirlerini okumuş herkes bu tecride karşı mücadele ediyor. Tecrit, insanlık suçudur ve siz bu suçu sürdüremezsiniz” dedi.
 
Gemlik yürüyüşünün barış, özgürlük, birlikte yaşamın yürüyüşü olduğunu ifade eden Taşdemir, “Bu yürüyüşü engelleyerek savaşta ısrar edenler yenilecekler. Bizi engelleyebilirsiniz ama halkımızın fikirlerini ve mücadelesini engelleyemezsiniz” dedi.
 
'DEMOKRASİ ABDULLAH ÖCALAN İLE GELİR'
 
Ardından konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise Erdoğan’ın bugün Van’da yapacağı mitingi hatırlatarak, “Van’da bugün ortaya çıkan fotoğraf her şeyi anlatıyor. Bir tarafta Türkiye’ye huzur, barışın gelmesi için bedel veren halkların engellendiği fotoğraf, diğer tarafta ise devletin imkânlarını kendisi için kullanan partili Cumhurbaşkanı için tüm imkânların seferber edildiği fotoğraf. Bizler sırf, Türkiye’de halklar kazansın, savaş bitsin, çöpten ekmek toplayanların rızkının mermilere gitmemesi için mücadele ederken, burada engellenmek isteniyoruz. Nasıl ki Sayın Öcalan 23 yıldır bir hücrede barış, demokrasi için direniyorsa bizler de aynı şekilde direneceğiz. Bizler Gemlik’e yürüyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, çözüm bugün yapılacak Erdoğan’ın mitinginde değildir. Erdoğan’ın Vanlıya vereceği hiçbir şeyi yok. Vanlıya bir merminin fiyatının ne kadar olduğunu, kayyumun meşru bir şey olduğunu, Van’daki insanların katledilmesinin meşru olduğunu anlatacak” dedi.
 
Türkiye’de barışa ve demokrasiye dair çözüm üretebilme gücünün Abdullah Öcalan’da olduğunu belirten Sarısaç, “Tüm kesimlerin umudu Öcalan’dır. Sayın Öcalan sadece Kürtlerin değil, kadınların, gençlerin ve ezilmiş tüm hakların umudu haline gelmiştir. Bugün, devlet aklını yitirmiş ve sadece insanlara savaş vadedebiliyor. Sayın Öcalan nasıl ki 23 yıldır ülkenin ortak geleceği için direniyorsa, bizler de bedeli ne olursa olsun yaşama umudundan vazgeçmeyeceğiz. Kürtler, ne eksik ne fazla haklarını istiyor. Hükümetin savaş politikalarından dolayı açlığa teslim edilmiş insanlar, gençler, kadınlar haklarını istiyor. Bunun tek çözüm yolu İmralı’dır. Öcalan’ın fiziki özgürlüğü gerçekleşinceye kadar bu mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.
 
Serhat kolu açıklamanın ardından araçlara binerek Gemlik’e doğru yola çıktı.