Silvan halkı tecridi kırmada kararlı

Silvan’da “HDP’liyiz, her yerdeyiz” programı kapsamında gerçekleştirilen halk buluşmasında İmalı tecridine karşı mesajlar verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “HDP’liyiz her yerdeyiz” programı kapsamında Amed'in Silvan ilçesinde halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) üyeleri il, ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Heyet halk tarafından Amed-Silvan yolunda karşılandı. Uzun konvoylar eşliğinde ilçeye hareket eden heyet ilçe girişinde polislerce durduruldu. Polis salgın ve 14 Ağustos’ta HDP’nin Batman’da gerçekleştirdiği programı bahane ederek ilçe girişini kalkanlarla kapatırken, kitlenin ve heyetin duruma tepki göstermesiyle dakikalar içinde polis ablukası aşıldı. Beştaş, engellemeye karşı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne, “İktidarın gölgesinde hukuksuzluk yapıyorsunuz. HDP halktır, halkı durduramazsınız, susturamazsınız” dedi.

Heyet ardından Silvan İlçe binası önünde yapacağı halk buluşması etkinliği öncesi ilçede esnaf ziyareti yapmak istedi. Gazi caddesinde yapılan esnaf ziyaretinde ikinci kez engellenen heyet, gazetecilerle birlikte kalkanlarla ablukaya alındı. Abluka etrafında bir araya gelen onlarca kişi yaşananları ıslık ve alkışlarla protesto etti. Bir kişi ablukaya yaklaşarak polise, “Milletvekillerinin etrafını kalkanlarla kapatamazsınız. Vekillerimiz ilçemize gelerek bizlere gurur vermiştir. Kaldırın kalkanlarınızı. Bizlerin sesini kalkanlarla susturamazsınız. Biz Kürdüz ve Kürt oluşumuzla, mücadelemizle gurur duyuyoruz” diye seslenirken, ablukada kalan bir çocuğun polise, “Korkuyorsunuz bizden. Bu yaptıklarınız bizden korktuğunuz için, biliyorum” demesi uzun süre alkışlandı. Polisin sayı sınırlamasına karşı çıkan heyet, uzun bekleyiş sonrası ablukayı yeniden kırarak ilçe binasına ulaştı.

'DİRENİŞ BÜYÜK OLACAK'

HDP ilçe binasında yapılan halk buluşmasında ilk olarak konuşan HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, konuşmasına Silvan halkına direnişi nedeniyle teşekkür ederek başladı. Ceylan, “Bugün Silvan halkı olarak bizlere, kimse sistemin kirli zincirleriyle barış yollarını kapatıp mücadelemizi engelleyemez. Zulüm ne kadar büyük olursa olsun direniş de o kadar büyük olacaktır” dedi.

'TECRİDE KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ'

Ardından konuşan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ömer Önen ise İmralı tecridinin halka dayatıldığına dikkat çekerek, “PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde olan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması gerekiyor. Bunun için sesimizi yükseltmeliyiz. Bugünde gördüğümüz gibi etrafımıza sarılan barikatları kıracağız. Halkımızın gösterdiği bu direniş ve güçle umutluyuz ki mücadelemiz gittikçe büyüyecektir. Üzerimizde ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın halkımıza, mücadelemize sahip çıkacağız. Ve yine söylüyoruz ki PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde olan tecrit sadece Abdullah Öcalan üzerinde değil bugün tüm Kürt Halkına yönelik uygulanan bir tecrittir. Eğer Abdullah Öcalan üzerinde olan tecrit kaldırılmazsa bu tecrit Kürt halkı olmak üzere herkes üzerinde uygulanmaya devam edecektir. Bugün yürüttüğümüz kampanyayla beraber tekrardan diyoruz ki ‘Zaman özgürlük zamanıdır.’ Bunun için başta Abdullah Öcalan olmak üzere zindanda olan tüm arkadaşların özgür olması için mücadelemize devam edeceğiz. AKP-MHP zihniyetiyle yürütülen politikalara yeter diyoruz” ifadelerini kullandı.

Meral Danış Beştaş da tecrit politikalarının sonuçlarını işaret ederek, “Bugün tecridin bir yansımasını da Silvan’da gördük. Silvan halkı bu tecrit politikalarına geçit vermedi. Mücadelesine, partisine sahip çıktı. Bugün tecrit her boyutuyla halklara sirayet etmiş durumda. Barışın önünü kapatmaya çalışıyorlar. Bu nedenledir ki yüzlerce kişi şuan cezaevlerinde. Tutsaklar açlık grevinde şuan. Bu açlık grevine bizlerin de ses vermemiz, güç olmamız gerekiyor. Onların talebi bizlerin de talebidir. Tecrit bir an önce kaldırılmalıdır” diye konuştu.

Ayşe Acar Başaran ise şunları belirtti: “ Tecrit politikalarını nasıl boşa çıkarmalıyız, bunu konuşmamız gerekiyor. Bugün de yaptığımız gibi güçlerimizi birleştirdiğimiz, birlik olduğumuz zaman hiçbir güç karşımızda duramaz binlerce defa bunu tecrübe ettik. Biz her yerde söyledik HDP halktır. HDP bugün bütün halkın arasında dağılmış durumda. Hep beraber bu çalışmaları yürütelim. Arkadaşlarımıza karşı uyguladıkları saldırılarla gözaltına almaya çalışmalarına karşı çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz. Biz biliyoruz ki zamanları bitmiş çünkü AKP-MHP zamanlarını bitirdi. Bunun için saldırılara devam ediyorlar. Ama bilsinler ki hiçbir güçleri kalmadı. Ne sorulan soruları cevaplayacak güçleri ne de Türkiye’de Demokrasiyi kuracak güçte değiller. Ellerinde kaldıkları tek şey Kürtlere karşı düşmanlık sağlamak. Türkiye’de olan seller, yangınlar yapılan kadın katliamların sorumlusu olarak her zaman Kürtleri sorumlu tutuyorlar. Ve biz bütün bu tutumlara karşı diyoruz ki birlik olacağız ve bu kirli ittifaklarınıza karşı hep beraber mücadele ederek karşılık vereceğiz. Bunun için mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz.”