Sınırda çığ düştü, 6 kolberden haber alınamıyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Doğu Kürdistan ile olan sınır bölgesinde yaşanan çığ felaketi nedeniyle 6 kolberden haber alınamıyor.

Yüksekova’ya bağlı Esendere Beldesi'nin Doğu Kürdistan ile olan sınırında çığ düştü.

Felaketin yaşandığı sırada bölgede olan 6 kolberden, Pazar gününden bu yana haber alınamıyor.

Kolberlerin aileleri, çığın Doğu Kürdistan tarafında, sınıra yakın bir alanda düştüğünü belirtti.

Bölgeye giden aileler, halen yakınlarına ulaşamadıkları bilgisini paylaştı.

Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türetildi. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney, Kuzey ve Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.

Kolberler, İran ve Türk devletlerinin sistematik olarak düzenlediği saldırıların yanısıra zorlu hava koşulları ve tehlikeli coğrafik koşullar nedeniyle de hayatları pahasına, geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Her yıl onlarca kolber, tam bir cezasızlıktan yararlanan İran güçlerinin saldırılarında hayatını kaybederek, çok sayıda kolber de kötü hava koşullarının kurbanı oluyor.