Siyasi soykırım sürüyor: Çok sayıda gözaltı ve tutuklama

AKP hükümeti, siyasi soykırım operasyonlarına devam ediyor. Gözaltına alınanlardan çok sayıda kişi tutuklanırken, polis, ev baskınlarında şiddete başvuruyor. Polisin bazı baskınlarda ev sakinlerini silah doğrultarak tehdit ettiği öğrenildi.

AKP hükümeti, siyasi soykırım operasyonlarına devam ediyor. Gözaltına alınanlardan çok sayıda kişi tutuklanırken, polis, ev baskınlarında şiddete başvuruyor. Polisin bazı baskınlarda ev sakinlerini silah doğrultarak tehdit ettiği öğrenildi.

ADANA

Adana'nın birçok mahallesinde helikopter desteği ile evlere eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınlarda evlerin kapıları kırılarak, dağıtıldı. Yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken, gözaltına alınanların Adana TEM Şubesi'ne götürüldüğü belirtildi.

ANTALYA

Antalya'da önceki gün yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 14 kişiden 3'ü tutuklandı. Gözaltına alınan SDP PM Üyesi Hasan Özseçen, HDP İlçe Yöneticisi Tülin Üçdal, SDP İl Temsilcisi Murat Pircan Yaratan, Dev-Güç üyesi Hüseyin Yıldırım, Özgür Sazlık, Ali Çalışkan, Mehmet Serin, Mehmet Ölçen, Burak Çetiner, Anıl Manaz, Cezminur Baykara, Esra Nur Tüylü, Yüksel Can Köksal'ı emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilen 14 kişiden 11'i serbest bırakılırken, SDP üyesi Murat Pircan Yaratan, Hüseyin Yıldırım ve Ali Çalışkan "Örgüt üyesi" olmak iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İZMİR 

İzmir'in Menemen ilçesinde iki gün önce yapılan operasyonda evleri basılarak gözaltına alınan 8 kişiden Faik Öznur, Doğan Öznur, Hakan Altay, Gökhan Yıldız ve Kadir Çağan, "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla tutuklandı. Tutuklananlar Kırıklar Cezaevi'ne gönderildi.
Ayrıca iki gün önce sabah saatlerinde polislerce birçok adrese düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan SDP üyesi Sefa Hodul ve Kaldıraç Dergisi okuru Emre Özüm, mahkemedeki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 
Narlıdere ilçesinde, önceki gün yapılan operasyonda "Örgüt üyesi olmak" ve otobüs yaktıkları iddiasıyla gözaltına alınan 16 kişi emniyet işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Savcılık ifadesinin ardından 8 kişi serbest bırakılırken, 8 tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 8 kişiden 5'i ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

MARDİN 

Mardin'in Savur ilçesine bağlı Yaylayanı ve Üçerli mahallelerinde sabahın erken saatlerinde ev baskınları gerçekleşti. Çok sayıda Akrep tipi zırhlı araçlar eşliğinde gerçekleşen baskınlara özel harekât timleri ve askerler katıldı. Yaylayanı Mahallesi'nde DBP Savur İlçe Eşbaşkanı Şehmus Aksoy'un evi basılırken, baskının ardından Aksoy gözaltına alındı. Üçerli Mahallesi'nde ise, baskın yapılan DBP Savur ilçe Yöneticisi Arif Gültekin'in evi didik didik aranırken, yapılan aramaların ardından Gültekin'in kız kardeşi Gülistan Gültekin gözaltına alındı.
Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen iki kişi Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 
Kızıltepe ilçesi Berçem Mahallesi'nde sabah saatlerinde polisler tarafından eş zamanlı ev baskınları yapıldı. Yapılan baskınlarda Cengiz Erdem isimli kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Erdem'in sorgulanmak üzere ilçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde akşam saatlerinde askeri lojman ve adliye binasına düzenlenen roket saldırısı ardından polis ve özel harekat timleri, sabahın ilk saatlerinde onlarca eve baskın yaptı. Baskın sonucunda Fahrettin Akdeniz ve Mervan Taş'ı gözaltına aldı. Birçok evin kapı ve pencerelerini kıran, evdeki erzakları dağıtan polis, kimilerini de kısa süreli gözaltına alıp "yanlışlıkla aldık" tutanaklarından sonra serbest bıraktı.

'SİLAHLARI KAFAMA DAYADILAR'

Akdeniz'in evini darmadağan eden polisler, babasına da saldırı girişiminde bulundu. Polislerin kendisini tehdit ettiğini belirten Akdeniz'in babası Ömer Akdeniz, "Bir anda silah sesleri ile uyandık. Sonra da kapı ve pencereleri büyük bir gürültü ile vurdular. Giyinmemize bile izin vermeden, ayakkabıları ile içeri girdiler. Her yeri didik diki aradılar. Hasta çocuklar ve yeni doğan bebeği yataklarından çıkardılar. Ben tepki gösterince, 'Sus, seni öldürürüz' dediler. Sonra, biz de 'Hepimizi öldürün' dedik. Silahları kafama dayadılar" şeklinde konuştu. Özel harekat timlerinin kendilerine "Siz bize roket atmışsınız" suçlamasında bulunduğunu belirten Akdeniz'in annesi Meryem Akdeniz ise, "Biz evimizden dışarı çıkmamışız. Allah nasıl kabul eder bunu? Düşman neden bize bunu yapıyor? Gecenin ortasında çoluk çocuğu yataklarından ediyor. Ne zamana dek bu rezaleti yaşayacağız. Bu zulüm yeter artık. Artık ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Düşmanın bu zulmünden bıktık artık" dedi.
Güngör Mahallesi'nin halen polis ablukasında olduğu ilçede, çok sayıda evde aramalar devam ediyor. Gözaltına alınların sayısı netlik kazanmazken, sabah saatlerinden itibaren zırhlı araç hareketliliği başladı.

MUŞ 

Muş'un Malazgirt ilçesinde Maşallah Özyıldırım, Mahmut Özyıldırım ve Ramazan Turpçu gözaltına alındı. 
Şu ana kadar 16 kişinin gözaltına alındığı ilçede, önceki gün gözaltına alınan 7 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 
Muş'ta siyasi soykırım operasyonları kapsamında dün gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı. Dün sabah saatlerinde Muş'ta gerçekleşen ev baskınlarında gözaltına alınan Eyüp Özcan, Mehmet Sağlam, Ahmet Koç, Ekrem Özün ve Davut Bozkurt ile Varto ilçesinde gözaltına alınan Maşallah Gümgüm ve Uygar Yavaş adlı yurttaşlar savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi. "Örgüte üye olmak" iddiasıyla mahkemeye çıkarılan yurttaşlar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Muş'un Bulanık ilçesinde sabah saatlerinde Zafer Mahallesi'nde bulunan bir eve polisler tarafından yapılan baskın sonucu Zafer Çağla adlı genç gözaltına alındı. Evde yapılan aramadan sonra gözaltına alınan Çağla'nın Muş Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. 

ERZURUM

Erzurum'un Karayazı ilçesinde sabah saatlerinde birçok eve polis tarafından baskın düzenlendi. İlçeye bağlı Yeni Mahalle'de düzenlenen ev baskınlarında Hamit Ateş ve Şerif Ateş isimli kardeşler gözaltına alındı. Gözaltına alınan 2 kardeş Karayazı İlçe Emniyet Amirliği'ne götürüldükleri öğrenildi. 

HATAY 

Hatay'da siyasi soykırım operasyonları kapsamında 24 Temmuz'da gözaltına alınan 8 kişi emniyet işlemlerinin ardından savcılığa getirildi. Savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen 8'kişiden 3'ü serbest bırakılırken, Ferhat Akdoğan, Yusuf Bedir, Mustafa Seymen, Bayram Ayhan ve Abdullah Rahat "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

URFA

Urfa Birecik ilçesinde gözaltına alınan 9 kişiden 2'si emniyet işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, dün savcılığa çıkarılan 7 kişiden 2'si ise savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 kişiden 4'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Ahmet Ateş tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
Siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan 21 kişiden 5'nin tutuklandığı Ceylanpınar ilçesinde dün adliyeye çıkarılan ve savcılık tarafından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 5 kişiden 3'ü serbest bırakılırken, Mazlum Dağtekin isimli genç tutuklandı. Ö.A. isimli çocuğun ise bugün mahkemeye çıkarılacağı belirtildi. 
Öte yandan 2 polisin ölü bulunduğu evin sahibi Lütfi Abir'de tutuklanarak, Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 

ADIYAMAN

Adıyaman'da evlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan ve dün emniyet işlemlerinin ardından savcılığa getirilen 15 kişi den 10'nu ifadesinin ardından serbest bırakılırken, HDP Kâhta ilçe yöneticisi Yılmaz Günaydın, Ali Gözübüyük, Mazlum Yılmaz, Serhat Ayaz ve Hüseyin Yalçın Çalışkan tutuklanarak, Adıyaman E tipi kapalı cezaevine gönderildi.

ANTEP

Antep'te gözaltına alınan 21 kişiden Mehmet Ali Tümen, Burak Vakkas Emre, Arif Anık, Abdulaziz Akyürek dün emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı.