Sol Parti: Almanya Enfal’i soykırım olarak tanımalı

Saddam Hüseyin rejimine bağlı Irak ordusunun “El-Anfal” adlı operasyonuyla Güney Kürdistan’da yaptığı soykırımının Almanya’da tanınması için Sol Parti Federal Meclis’e bir kanun teklifi verdi.

Saddam Hüseyin rejimine bağlı Irak birlikleri 16 Mart 1988 günü Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde zehirli gazla 5 binden fazla Kürdü katletmesinin yanı sıra Kürt ve Hıristiyan azınlığı soykırımdan geçirmek için de bir dizi operasyonu hayata geçirmişti. “Al-Anfal” olarak adlandırılan ve Saddam Hüseyin ile dönemin Savunma Bakanı “Kimyasal Ali” olarak bilinen Ali Hassan A-Majid’in yönettiği bu operasyonlar 1986- 1989 yılları arasında gerçekleştirilmişti.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 182 bin Kürdün yaşamını yitirdiği, 1 milyonu aşkın Kürdün de topraklarından sürüldüğü, bunlardan bir kesiminin toplama kamplarına doldurulduğu soykırımın unutulmaması için Federal Alman Meclisi’nde grubu bulunan Sol Parti bir girişimde bulundu. Meclise yazılı olarak başvuruna Sol Parti, yaklaşık Halepçe katliamının öncesinde Enfal’in soykırım olarak tanınması için bir kanun teklifi verdi.

‘ALMAN ŞİRKETLERİN SUÇ ORTAKLIĞI VAR’

 Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer’in öncülüğünde hazırlanan kanun teklifinde Hüseyin rejiminin Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği ve yakın tarihin en kanlı katliamlarından Enfal ile Halepçe’de Alman şirketlerinin suç ortaklığına da dikkat çekiliyor. Mart ayının ilk haftasında meclisteki bir oturumda tartışılması ve oylamaya sunulması beklenen teklifin üç ana maddesi şu şekilde:

- Irak rejiminin El-Enfal operasyonları sırasında Kürtlere ve etnik-dini azınlıklara yönelik işlediği insanlığa karşı suçların BM Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi kapsamında soykırım olarak tanınmalı.

- Irak ile kalkınma işbirliğinde -şimdiye kadar yetersiz kalan- soykırımdan sağ kurtulanlar ve yakınları için destek tedbirleri sağlanması, Kürdistan bölgesinde soykırım sebebiyle tahrip edilmiş alanların işlenmesi, ekonomik ve ekolojik rehabilitasyonun sağlanması.

- Almanya'nın BM Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda; Alman şirketlerinin veya vatandaşlarının o dönemde Irak rejiminin kimyasal silah programını teknoloji, laboratuvar, fabrika, kimyasal madde vb. ile ne ölçüde desteklediğinin araştırılması; suçlular hakkında kovuşturma başlatıp mağdurlara ve yakınlarına tazminat ödenmesi.

Kanun teklifine ilişkin Sol Partili parlamenter Sommer ise şu açıklamayla Alman hükümeti ve meclisine çağrıda bulundu: “Tarihin en kanlı olaylarından biri olan El-Enfal operasyonları soykırım olarak tanımalı ve Alman hükümeti, Alman Şirketlerinin de rant uğruna dahil oldukları bu insanlık suçunun aydınlatılması için elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Soykırım mağdurları için geçte olsa, ancak bu şekilde bir nebze adalet sağlanabilir.”

ENFAL’İ 5 ÜLKE SOYKIRIM OLARAK TANIDI

12 Mart 1986’da startı verilen Irak ordusunun Kürtlere yönelik bir dizi sistematik katliamları, göç ettirilme ve asimle etmeyi amaçlayan bu operasyonlar Kuran’ın 8. bölümünün “El-Hanfal” başlığı kullandığı için Enfal olarak biliniyor. 7 Haziran 1989 günü son bu operasyonlarda Güney Kürdistan’daki kaynaklara göre 182 bin kişi katledildi.

Özellikle 23 Şubat 1988-6 Eylül 1988 tarihleri arasında zirveye çıkan ve uluslararası kuruluşlara göre de yüz binden fazla kişinin katledildiği Enfal’i soykırım olarak şu ana kadar İsveç, Norveç, Güney Kore ve İngiltere soykırım olarak tanıdı.