Sol Parti’ye iki kadın eşbaşkan

Kongresini online yapan Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti’de eşbaşkanlar değişti. İki erkek ve iki kadının yarıştığı eşbaşkanlık seçimini Janine Wissler ve Susanne Hennig-Wellsow en yüksek alarak sol partilerin geleneğinde bir ilke imza attı.

Federal Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden Sol Parti (Die Linke) daha önce salgın nedeniyle iki kez ertelediği kongresini dijital ortamda gerçekleştirdi. İki günlük kongrenin son bölümünde partinin yeni yönetim kadrosu ve eş başkanlar için seçime gidildi. 8 yıldır partinin başında bulanan eş başkanlar Katja Kipping ve Bernd Riexinger’in aday olmadığı seçimde iki kadın ve iki erkek yarıştı.

Hessen Eyalet Meclis Grup Başkanı Janine Wissler delegelerin yüzde 84 oranında oyunu, Thüringen Eyalet Meclis Grup başkanı Susanne Hennig-Wellsow ise yüzde 70’ini alarak Sol Parti’nin yeni eş başkanları oldular. Hennig-Wellsow, geçtiğimiz yıl Thüringen Eyaleti başbakanlığının Sol Parti’nin elinden girişiminin başını çeken aşırı sağcı AfD’li yöneticiye karşı aldığı sert tutumla dikkat çekmişti.

‘YENİ FEDERAL HÜKÜMETE ORTAĞIZ’

Dijital ortamda yapılan kongredeki seçim sonuçları, delegelerin posta yoluyla gönderecekleri oyların ardından kesinlik kazanacak. Seçimin ardından delegelere teşekkür eden Hennig-Wellsow iki kadının bir partinin başında bulunmasının kadınların haklarını elde etmeleri için partilerine girmelerini daha da teşvik edeceğini belirterek “Bizler sizlerle birkaç yıl birlikte olacağız” diye seslendi.

Hennig-Wellsow, Başbakan Angele Merkel’in partisi ve ortağını kast ederek “CDU ve CSU’yu hükümetten düşüreceğiz” diyerek Eylül ayında yapılacak federal seçimlerde iktidar ortağı olma sözü verdi. Sol Parti’nin içinde yer aldığı bir hükümetin Almanya’ya çok şey kazandıracağını belirten Hennig-Wellsow, özellikle sağlık sisteminde ve kadın-erkek eşitliğinde iyileştirmeler yapacaklarını ve silah ticaretine de sona erdirme sözü verdi.

Diğer eşbaşkan Janine Wissler ise “Sınıflı bir toplumda yaşamak gittikçe daha fazla krize neden oluyor” diyerek günümüzde zenginlerin daha da zenginleştiğine dikkat çekti. Wissler, konuşmasının devamında Sol Parti’nin en hızlı şekilde toplum içindeki eşitsizliklere son verecek somut bir reform programını hazırlayacağını bildirdi.

‘NATO KÜRTLERE KARŞI TÜRKİYE’NİN HİZMETİNDE’

2021 yılı Almanya için seçim yılı olarak yakın tarihe geçecek. 14 Mart’ta Baden-Würtemberg, Hessen ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde, 6 Haziran’da Sachsen-Anhalt’ta, 12 Eylül’de Aşağı Saksonya ve Berlin eyaletlerinde, 26 Eylül’de ise federal seçimin yanı sıra Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletlerinde seçimler var. Aynı gün Aşağı Saksonya’da da belediye seçimleri gerçekleşecek.

Sol Parti 2017 yılındaki genel seçimlerde yüzde yüz 9’luk bir başarı elde ederek Federal Meclis’te 69 kürsü kazanmıştı. Sol Parti birçok kez yaptıkları açıklamalar ile meclise verdikleri öneri ve tekliflerle soykırımcı siyasetinden dolayı AKP-MHP iktidarıyla ilişkilerin kesilmesini ve Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerine kavuşmasını talep etmişti.

Bu arada dünkü başkanlık seçimlerinden önce Frankfurter Rundschau gazetesinin internet sitesine konuşan yeni eşbaşkanlardan Janine Wissler Almanya ve batılı ülkelerin Erdoğan rejimine verdiği desteğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “NATO artık çözüm değil sorunların bir parçası. Her zaman NATO’nun bir değerler topluluğu olduğu söyleniyor, fakat Erdoğan’ın liderliğindeki NATO üyesi Türkiye kendi ülkesinde ve Suriye’de Kürtlere karşı savaş yürütüyor, muhalifleri de baskı altına alıyor. NATO dağıtılmalı, bunun yerine kolektif bir güvenlik sistemi kurulmalı.”