Soran Omer: Kürdistan bölgesi henüz kurulmadan PKK vardı

İşgalci güçlerin Güney'den çıkarılması için başlatılan kampanyaya ilişkin konuşan Komele İslami’den Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Soran Omer, KDP'nin PKK'ye ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, "Kürdistan bölgesi daha yokken PKK vardı" dedi.

Türk devletinin Güney Kürdistan ve Irak işgalinin sona ermesi için yurtsever gençlerin başlattığı imza kampanyası devam ediyor. Güney Kürdistan'daki imza kampanyasında şimdiye kadar binlerce imza toplandı. Birçok siyasi cephe de kampanyaya destek verdi.

Kampanyaya destek verenlerden Komele İslami Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Soran Omer, Türk devletinin işgaline ilişkin ANF'ye konuştu. Türk devletinin işgal saldırılarını kınayan Omer, "İşgalci Türk askerleri Kürdistan bölgesinin sınırlarını geçmiş durumda. Türk devleti de açık bir şekilde, Hewlêr, Soran ve Duhok'da 36 istihbarat ve askeri üs olduğunu söylüyor. Bu açık şekilde bir işgaldir. Maalesef uzun bir zamandır Türk devleti bölgede birçok üs kurmuş durumda" diye konuştu.

TÜRK DEVLETİNİN TOPRAKLARIMIZI BOMBALAMAYA HAKKI YOK

Türk devletinin Güney Kürdistan'da kalmasının hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını sözlerine ekleyen Omer devamla şunları belirtti:

"Güney Kürdistan hükümeti işgal karşısında ciddi bir tutum sergilemiyor. Bu yüzden Güney hükümeti, PKK'nin bulunduğu alanların tespit edilip bombalanmasına sebep oluyor. Sayın Neçirvan Barzanî bir açıklamasında, 'Türkiye güçlü bir ülke, bizim istihbaratımıza ihtiyacı yok' demişti. Sebep Türkiye'nin güçlü olması ya da PKK'nin bölgede olması değil. Bunlar Türkiye'nin işgal saldırılarını meşrulaştıramaz. Türk devletinin Güney alanlarını işgal etmeye ve bombalamaya hakkı yok.

Güney Kürdistan'da savaş var. Egemen güçlerin ve KDP'nin bu saldırılar karşısındaki sessizliği 50 yıl önce yapılan petrol anlaşmasıdır. Bu anlaşma da KDP'nin Türk askerlerini Güney'e yerleştirmesine sebep oldu. O anlaşmada PKK ile ilgili bazı noktalar var. O da bilgi verme ile ilgili. Bu durum KDP ve Türkiye arasında hem ekonomik hem de Türk askerlerinin Güney'e yerleştirilmesine yönelik anlaşmalar olduğunu gösteriyor.

Unutmayalım ki daha Kürdistan bölgesi yokken PKK vardı ve buradaydı. PKK Kürdistan bölgesi topraklarındadır burası Kürdistan toprağıdır. Nasıl ki diğer parçaları Kürdistan olarak görüyorsak burasını da aynı şekilde toprağımız olarak görüyoruz. Dediğim gibi daha Kürdistan bölgesi kurulmadan PKK Kürdistan topraklarında vardı."