Sur esnafı iflasın eşiğinde

Ekonomik krizin ardından salgın sürecinde alınan kararların da kendilerini çok etkilediğini söyleyen Sur esnafı, satış olmadığı için borç batağında olduklarını, böyle devam ettiği takdirde ise iflas edeceklerini söylediler.

AKP iktidarının savaş politikalarından dolayı ülkede yaşanan kriz her geçen gün derinleşiyor. Krizin yanı sıra Koronavirüsün ardından alınan kararlar da esnafları olumsuz bir şekilde etkiledi. Hem ekonomik kriz hem de salgın sürecinden dolayı işlerinin kötüye gittiğini söyleyen Sur esnafı, birçok esnafın iflas ettiğini belirtti.

20 yıldır esnaflık yapan Emin Aydın, ilk defa bu kadar büyük bir kriz yaşadıklarını söyledi. Öğlene kadar hiçbir şey satamadığını sözlerine ekleyen Aydın, "Normalde bu ay alışveriş ayı. Esnaflar bu ay çalışıyor ama krizden dolayı kimse iş yapamıyor. Küçük esnafın durumu çok kötü. Sabahtan akşama kadar dükkan boş oturuyoruz. Zaten 3 yıldır ekonomik kriz vardı, salgın süreci de esnafın belini büktü. Tüm dünyada ülkeleri salgın sürecinde yurttaşlarına ve esnafa destekte bulundu ama bu hükümet ne yaptı? Bizden destek istedi. Hükümet vatandaşına ve esnafa yardım etmek yerine onlardan yardım istiyor.

Şimdiye kadar böyle büyük bir krizle karşılaşmadım. Bu kriz biz küçük esnaflarda derin bir yara açtı. Bu krizin sorumlusu hükümettir. Çünkü hükümetin yanlış politikaları dolar ve altının yükselmesine sebep oluyor. Bu da esnafların iflası anlamına geliyor. 3 yıl içinde birçok esnaf dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Böyle giderse kalan esnaflar da iflas edecek" dedi.

HERŞEY DAHA DA ARTIYOR

Halkta para olmadığı için esnafın satış yapamadığını belirten Muhammed Ateş isimli esnaf, yaşadıkları zorlukları şu şekilde anlattı: "Günde ancak 1 kilo bulgur ile pirinç satabiliyorum. 1 teneke yağ 90 liradan 220-230 liraya çıkmış durumda. Her geçen gün daha da pahalı oluyor. Eskiden insanlar 5 ya da 10 kilo gıda alabiliyordu fakat şimdi en fazla 2 kilo alıyorlar. Dolar arttıkça her şeye zam geldi. Dolar düştü ama değişen bir şey yok. 5 sene önce 15 yaşındayken geçimini sağlayabiliyordum fakat şimdi 20 yaşındayım ama geçinemiyorum."

Hiçbir zaman bu kadar büyük sıkıntılar yaşamadıklarını kaydeden Abdurahim Aknar, durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini ifade etti. Her şeye zam geldiğini vurgulayan Aknar, devamla şunları belirtti: "Ekonomik krizin yanı sıra korona da çıktı. Salgının ardından işimiz daha da zorlaştı. Geçtiğimiz senelerde çeklerle dükkanlarımıza ürün alabiliyorduk ama bu sene kimse çekle bir şey satmıyor. Onlar da kendilerine göre haklılar. Kimsenin elinde para yok. Bu yüzden küçük esnaflar iflas ediyor. Krizin yanı sıra salgında alınan kararlar da belimizi büktü. Haftada 2 gün kapalıyız. Bazen de tedbir almak için 5-10 gün dükkanlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Bu durum bizi çok etkiliyor. Herkesin cebi boş. Sürekli borçlanıyoruz. Allah yardımcımız olsun."

KİRAMI DAHİ ÖDEYEMİYORUM

Şefik Keskin isimli esnaf ise kiralarını dahi ödeyemediklerini belirterek, "Amed'deki bütün esnafın durumu çok kötü. Kışlık kıyafetler satıyorum. Normalde bu ay elimde ürün kalmaması gerekiyordu ama tüm mallar elimde kaldı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu ürünleri dükkana getirmek için de borç üstüne borç yapmıştım. Şimdi de içinden çıkamıyorum. Böyle giderse iflas edeceğim" diye konuştu.