TAJÊ: KDP’yi kabul etmeyeceğiz

Şengal kadın hareketi TAJÊ, KDP’nin Şengal’i işgal etmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi ve ekledi: “KDP düşmanlığına karşı bütün kadınlar artık ellerini birleştirsin ve karşı koysun!”

KDP, Şengal’e büyük bir silahlı güçle girmek ve askeri üs açmak için hazırlıklarını sürdürüyor. İşgal girişimine tepki gösteren Şengal Özerk Yönetimi’nin, halka bir saldırı olması durumunda cevapsız kalmayacaklarını, kendilerini savunacaklarını duyurması ardından, bir açıklama da Şengal kadın hareketi, Tevgera Jinên Êzidî (TAJÊ)’den geldi.

KDP’nin 9 Ekim 2020 anlaşmasının ardından Êzidî kadınlara ve Êzidî toplumuna karşı düşmanlığını derinleştirdiğine işaret eden TAJÊ, KDP’nin yeni işgal girişimini kabul etmeyeceklerini vurguladı.

TAJÊ’nin açıklaması şöyle:

“3 Ağustos 2014’te KDP’nin ihaneti sonucu DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdı, soykırım yaptı. Bu fermanda binlerce Êzidî kadın katledildi, DAİŞ’e esir düştü. Dünyanın gözü önünde Êzidî kadınlar soykırımdan geçirildi. Bu da KDP’nin ihanetinin sonucuydu.

Bu soykırım yetmezmiş gibi KDP, 3 Mart 2017’de pêşmerge güçleri ve Roj pêşmergeleriyle beraber Xanesor’a saldırdı.

KDP, Kürt halkına ve Êzidî toplumuna karşı düşmanlığını devam ettirdi. Düşmanlığını Türk düşmanlığıyla birleştirdi ve 9 Ekim’de Êzidî toplumunun iradesini tanımadığına dair anlaşma imzaladı. 9 Ekim ittifakı temelinde Êzidî kadınlara ve Êzidî toplumuna karşı her yerde düşmanlığını derinleştirdi.

Bu kez de seçim bahanesiyle, Şengal’de KDP güçlerine komutanlık yapan ve ihanete öncülük eden Aşîtî Koçer adındaki kişiyle beraber Şengal’e gelmek istedi.  Êzidî halkı, özellikle de anneler buna karşı durdu ve büyük bir kararlılıkla pêşmergelerin kutsal topraklara gelişini kabul etmedi ve geri gönderdi.

KDP, yenilgisinin getirdiği öfkeyle büyük bir güçle yeniden Şengal’i işgal etmek istiyor.

Bütün Kürt, Êzidî kadınlara, parti, demokratik örgütlere çağrımızdır; KDP’nin Êzidî toplumuna yönelik saldırılarına karşı durun. KDP düşmanlığına karşı bütün kadınlar artık ellerini birleştirsin ve karşı koysun. Kahrolsun ihanet! Yaşasın Şengal direnişi!”