Temel: Van cezaevlerinden de çıplak arama şikayetleri alıyoruz

Uzun süredir Türkiye'nin gündeminde yer alan cezaevlerinde çıplak arama işkencesine ilişkin bilgi veren Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Kudret Temel, Van cezaevlerinde de bu vakaların sık sık yaşandığını dile getirdi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gündeme getirdiği cezaevlerinde çıplak arama işkencesi geçtiğimiz haflarda Van T Tipi cezaevinde de uygulandı. Erzurum cezaevinden Van T Tipi cezaevine sevk edilen Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu, cezaevine girişi sırasında çıplak aramaya maruz bırakılmak istendi. Hatipoğlu’nun çıplak aramaya direnmesi üzerine erkek ve kadın gardiyanlar Hatipoğlu’na işkence etti. Bir sonraki gün mahkemeye çıkan Hatipoğlu’nun gözlerindeki morluklar dikkat çekerken, Van Cumhuriyet Başsavcılığı ise yaptığı açıklamada Dilek Hatipoğlu’nun cezaevi personelini darp ettiğini iddia etti.

Konuya ilişkin bilgi veren Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Kudret Temel, Van cezaevlerinde çıplak aramalar konusunda sık sık ailelerden şikayetler aldıklarını söyledi.

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ AÇLIK GREVİ DİRENİŞİNE BİR SALDIRIDIR

Çıplak arama şikayetlerini tüm boyutlarıyla araştırdıklarını ve yakın zamanda kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade eden Temel, "Sadece tutsaklar değil, görüşe giden ailelere de bu konuda çok zorluk çıkarılıyor. Ancak ailelerin ve tutsakların direnişi çıplak arama dayatmalarını boşa çıkarıyor. Ailelerimiz bize bu konularda başvuru yapıyor, bu konuyu netleştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Netleştirdiğimiz anda gerekeni yapacağız. Çıplak arama bir insanlık suçudur ve bunu asla kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Çıplak arama işkencesinin son günlerde gündeme gelse de uzun yıllardır uygulanan bir işkence olduğunu kaydeden Temel, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Eğer Van cezaevlerinde çıplak arama olursa ailelere çağrımız; mutlaka derneğimize başvurmalıdır. Dilek Hatipoğlu’na çıplak arama dayatıldı ve buna direndiği için darp edildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı ise Hatipoğlu’nu personele saldırmakla suçladı. Çıplak arama vahşi bir olay. 90 gündür süren açlık grevi direnişlerine yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Aldığımız duyumlar açlık grevi direnişçilerine yönelik baskının arttığı yönündedir. Bunu da kabul etmiyoruz, tutsak arkadaşlarımızın yanındayız."