TMMOB: AKP projesi tarihi yapıya zarar verecek

 TMMOB İKK Sekreteri Doğan Hatun, surların yıkılan kısmının yeniden yapılmak istenmesinin tarihi yapıya zarar vereceğine dikkat çekti, iktidarın talan ve yıkım projesi yürüttüğünü belirtti.

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ziyaretinde, dönemin Valisi Faiz Ergun'un talimatıyla 1930 yılında “Sur içine hava girmiyor” diye top atışlarıyla yıkılan 250 metre uzunluğundaki surlar ve Dağkapı’nın yeniden inşa edilmesi kararına ilişkin projenin yapılacağı yerde basın açıklaması yaptı. Eylemde, "Sur tarihin izleriyle mirastır” yazılı pankartı açılırken, TMMOB İKK Sekreteri Doğan Hatun konuşma yaptı.

'YIKIM VE TALAN PROJESİ'

Hatun, Sur’un tarihsel önemine değinerek, şunları söyledi:

“Son yıllarda artarak yaygınlaşan tarihi ve kültürel miras alanlarının tahribatı ve belki de katliamları, tüm bu medeniyet izlerinin silinmesinin kimliksizleştirme ve talan politikasının uygulamaları olduğu ortadadır. Bu zihniyetin yaygınlaşması, geliştirilmesi, farklılıkları yok sayan, kendine yontan ve her alanı ranta çeviren mevcut iktidar düzeninin zihniyetidir.

2015 yılından bu yana bilimsel yaklaşımdan, teknikten uzak keyfi karar ve uygulamalar ile Sur içinde bir yıkım, talan projesi yürütülüyor."

Diyarbakır Valisi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan proje için “Akıllara durgunluk veren bilimden uzak talihsiz bir açıklamadır” diyen Hatun, "Yapılacak herhangi bir yanlış uygulama surların tarihi ve evrensel değerine zarar verecektir diye tekrar üstüne basa basa ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hatun, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydedilen “Diyarbakır Kalesi ve Kültürel Peyzaj Alanı”nın insanlığın ortak mirası olduğunu söyledi.