TOMA’nın suyunu VASKİ, yakıtını kayyum, parasını ise halk ödüyor

Van’da halkın demokratik hak direnişlerine saldırıda kullanılan TOMA’ların su ve yakıt giderlerini kayyum belediyesinin ödediği ortaya çıktı.

2016 yılından bu yana kayyum tarafından idare edilen Van Belediye’nin Emniyetin TOMAlarının su ve yakıt parasını ödediği ortaya çıktı.

Yaşanan ekonomik krizden tüm kamu kurumları olduğu gibi İçişleri Bakanlığına bağlı Van Emniyet Müdürlüğü de etkilendi. Milli Eğitim Müdürlüğüne kırtasiye malzemesi, İl Müftülüğüne temizlik malzemesi, Tarım Müdürlüğünün tatlı parasını ödeyen kayyum belediyesi Emniyet Müdürlüğüne bağlı zırhlı araçların yakıt parasını da ödüyor.

YAKIT PARASI 4 MİLYON 700 BİN

Kayyum belediyesi Makine İkmal Daire Başkanlığı 2022 yılında 7 defa Emniyet Müdürlüğüne bağlı araçlar için doğrudan teminle ihale gerçekleştirdi. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cansabuncu Petrol isimli firmadan yaklaşık 4 milyon 700 TL’lik yakıt alımı yapıldı. Ödenen bedeller Van Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılı doğrudan temin listesinde yer alıyor.

SU BEDAVA YAKIT BEDAVA

Yakıtı böylelikle bedavaya getiren Van Emniyet Müdürlüğü TOMA’ların suyunu ise kayyuma bağlı VASKİ’den alıyor. Su parasını ödemediği gerekçesiyle 50 bin yurttaşı icraya veren VASKİ halkını suyunu Emniyete bedava veriyor. Bu sayede kendi su depolarını kuran Emniyet, tek kuruş ödemeden sağladığı suyu toplumsal olaylarda halka karşı kullanıyor.

BELEDİYE KANUNUNA AYKIRI

Yerel Yönetimler Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine göre belediyeler her yıl diğer kamu kurumlarına kısmi bütçe ayırabilirler. Ancak hiçbir belediye diğer kurumların su ve yakıt giderlerini ödeyemez.