Tüm imkansızlıklara rağmen 7 yıldır direniyorlar

Şengal dağı yamacında bulunan Şehit Nazê kampı sakinleri, tüm imkansızlıklara rağmen 7 yıldır direnmeye devam ediyor. Kamp sakinleri zorluklara rağmen topraklarında huzurlu olduklarını belirtti.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal'e saldırmasının ardından hala çadırlarda yaşamını sürdüren Şehit Nazê kampı sakinleri, 7 yıldır birçok zorluk yaşadıklarını ama buna rağmen topraklarında huzurlu olduklarını belirtti.

Son fermandan sonra Şêladizê'ye gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen Faris Şengalî, desteklerinden dolayı Şêladizê halkına teşekkür etti. Şêladizê halkının kendilerini çok yardımcı olduklarını sözlerine ekleyen Faris Şengalî, "Yaşadığımız sürece Şêladizê halkının bize yaptığı iyilikleri unutmayacağız. Fakat bu topraklar atalarımızın toprakları bu yüzden topraklarımıza geri döndük. Evlerimiz yakılıp, yıkıldığı için çadırlarda yaşamak zorunda kalıyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi çok büyük zorluklar altında yaşamaya çalışıyoruz.

Temel ihtiyaçlarımızı karşılamıyorlar. Özellikle Başur hükümeti, şimdiye kadar bize bir şey yapmadı. Bizi koruyacaklarını, bize yardımcı olacaklarını söylüyorlar ama durum ortada. Çocuklar, yaşlılar var aramız. Buranın kışı da yazı da çok zor geçiyor. Buradaki halkı yardımcı olmaları lazım. Şu an Şengal halkını baskı altına almak istiyorlar, halkın huzurlu bir şekilde yaşamasına müsaade etmiyorlar. Bizim için huzurlu yaşam, özerk ve güvenli yaşamdır" dedi.

'SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SÖZDE VAR'

7 yıldır çok büyük zorluklar çektiklerini söyleyen Salih Bedel isimli kamp sakini de yaşadıklarına ilişkin şunları belirtti: "Bazen sivil toplum kuruluşları gelip isimlerimizi yazıyorlar ama bugüne kadar bu çadırları getirmek dışında bir destekleri olmadı. Bu kurumların hepsi sözde varlar. Fakat tüm bunlara rağmen topraklarımızda, halkımızla birlikte olduğumuz için başımız dik.

Kamplarda kalan tüm halkımıza sesleniyorum, artık topraklarınıza dönünün. Evet birçok imkansızlıklarımız var ama burada ne yaparsak kendimize yaparız. Oralarda onların durumu da bizimkinden daha kötü. Çünkü topraklarından uzak olan halkımıza yönelik de büyük baskılar var. Fakat bizler burada kendi irademizle, çocuklarımızın yanında kalıyoruz."

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Kutu Reşo ise, yaşadıkları zorluklardan kaynaklı temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirtti. Irak hükümetinin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Reşo, topraklarını terk etmeyeceklerini ifade etti.