Türk askeri kayalıklardan attı, cenazesine ulaşılamadı

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi, 1999’da Türk askerleri tarafından kayalıklardan atılan Reşit Tokçu için açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla her hafta sürdürdükleri eylemin 633. haftasında sanal medya hesabı üzerinden video yayımladı. Videoda, 1999 yılının Haziran ayında Hakkâri'de bulunan Margazer Yaylasında ot biçtiği sırada Türk askerleri tarafından kayalıklardan atılan Reşit Tokçu’nun hikâyesine yer verildi. Tokçu’nun hikâyesini, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Güven anlattı.

Tokçu’nun, 29 Haziran 1999 tarihinde Mergazer Yaylasına ot biçmeye gittiği, bu arada yayla alanına aynı gün askeri helikopterlerden ateş açıldığını belirten Güven, ateş açıldıktan sonra alanda askeri operasyonun başlatıldığını hatırlattı. Güven, “Yapılan operasyon sırasında, helikopterlerden açılan ateş sonucu yaralanan Reşit Tokçu, askerler tarafından alıkonulur. Daha sonra kayalıklardan atılan Tokçu, yaşamını yitirdi” diye konuştu.  

'AKIBETİ ORTAYA ÇIKARILSIN'

Güven, ailenin can güvenliği nedeniyle Reşit Tokçu için herhangi resmi bir kuruma başvuruda bulunmadığını söyledi. Güven, şöyle devam etti: “Yıllar sonra adli makamlar nezdinde girişimlerde bulunmak istese de herhangi bir sonuca ulaşamazlar. Reşit Tokçu’nun cenazesine bugüne dek ulaşılamadı. Bugün burada hikayesini sizlerle paylaştığımız Reşit Tokçu’nun akıbetinin ortaya çıkarılması, cenazesinin ailesine teslim edilmesi ve faillerinin etkin bir soruşturmayla yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını talep ediyoruz.”