Türk çeteleri Efrîn’de taş üstünde taş bırakmadı

Türk devleti ve çeteleri, işgal ettikleri Efrîn’de on bin yıllık Kitix Höyüğü’nü talan etti, tarihi parçalarını da kaçırdı.

Türk devleti ve çeteleri işgali altındaki Efrîn’de, tarihi yapıları talan ediyor. Efrîn Bölgesi Arkeoloji Müdürlüğü yetkilileri Efrîn kent merkezi ile Raco ve Şiyê ilçeleri arasında bulunan tarihi Kitix Höyüğü’nde, Türk devleti ve çeteleri tarafından iş makineleriyle kazı yapıldığını aktardı. 

2018’deki verilere göre höyükteki 3 ayrı noktada, toplam 5 bin metrekarelik alanda kazı yapıldığını ve tarihi yapının tahrip edildiğini kaydeden yetkililer, ellerindeki fotoğraf ve belgelerin alanda şantiye kurulduğunu ve çok sayıda kişinin höyüğün yıkımında çalıştırıldığını gösterdiğini belirtti.

Yetkililer, Temmuz 2019’da edindikleri verilere göre ise höyükteki Akropolis adlı tepeyi de kapsayan 18 bin metrekarelik alanın tahrip edildiğini ve bölgedeki çok sayıda zeytin ağacının da kesildiğini ifade etti.

Yetkililer son olarak uluslararası toplum ve basının Efrîn’de yaşananları görmezden gelmesi nedeniyle Türk devletinin suç işlemeye devam ettiğine dikkat çekti.