Türk devleti, katlettiği ve gözaltına aldığı kolberleri İran’a teslim etti

Türk devletinin helikopter saldırısında katlettiği 2 kolberin cenazesi otopsi işlemlerinin ardından İran’a gönderildi., gözaltına aldığı 9 kolberi ise İran askerlerine teslim etti.

Van'ın Başkale ilçesinin Xaşkan (Esenyamaç) Mahallesi’ne bağlı Deraw (Su üstü) mezrası, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Bilindbasan köyü ve İran'ın Urmîyê kentine bağlı Kuranî köyünün bulunduğu üçgeninde Türk devletinin helikopter saldırısında katledilen 2 kolberin cenazesi aileleri tarafından alındı. Öldürülen kolberler Sozdar Ehmedî (19) ve Elîşan Ehmedî’nin (16) aileleri, sabah saatlerinde Hakkari Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gelerek otopsi işlemleri biten çocuklarının cenazelerini teslim aldı. 

CENAZEYİ HDP’LİLER KARŞILADI

Cenazeleri, Esendere Sınır Kapısı’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP Yüksekova ilçe örgütü ve yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi karşıladı. Ardından İran’ın Urmiye kentine uğurlanan cenazelerin Kurani köyünde defnedileceği belirtildi. 

‘CENAZELER ARACIN DORSESİNDE GÖTÜRÜLDÜ’

Cenazelerin 20 Eylül akşamı Yüksekova Devlet Hastanesi’ne yük taşınan bir aracın dorsesinde getirildiği belirtildi. Kaynak, “Hastanede hayatını kaybeden ve akrabamız olan kolberlerin cenazelerini bekliyorduk. Akşam geç saatlerde saat 23.00 gibi dorsesinde kaçak sigaraların bulunduğu araç geldi. Hastane önünde bulunan askerler ‘dağılın’ diyerek bizi oradan uzaklaştırdı. Daha sonra cenazelerinde o aracın dorsesinde getirildiğini öğrendik” dedi. 

‘ÇOCUKLARIMIZA İŞKENCE YAPILDI’

Bu arada sınırda gözaltına alınan Mikail Hatemî, Ferzad Hatemî, Diyar Hatemî, Ahîn Hatêmî, Guldanî Hatemî, Zêro Hatemî, Kinyas Hatemî, Axacan Hatemî ve Behzat Hatemî ise İran’a teslim edildi. Aileler, çocuklarının gözaltında işkence yapıldığını söyledi.