Türk polisleri görme engelli Yalçın'ın ifadesiyle 35 HDP'liye komplo kurdu

Gözaltında polisin komplo kurduğu görme engelli Hasan Yalçın'a Kozluk Emniyet Müdürlüğü’nde imzalatılan ifade tutanağı ile HDP'li 35 isime suçlamalar yöneltildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ve üyelerine yönelik siyasi soykırım operasyonların hız kesmeden devam ettiği şu günlerde, polisin komplo ile HDP’lileri nasıl gözaltına aldığını gözler önüne serecek bir olay yaşandı. Önce görme engelli Hasan Yalçın’ı gözaltına alan polis, Yalçın’a ait olmayan beyanların altına imzasını attırdı.  Türk polisleri, bu ifadelere dayanılarak aralarında Kozluk Belediye Eşbaşkanı Nazime Avcı'nın da bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. 

Mezopotamya Ajansı'nın geçtiği habere göre Batman'ın Kozluk ilçesinde yaşayan olay, polisin baskı ve tehditlerine maruz kalan 14 yaşındaki S.Y.'nin görme engelli babası Hasan Yalçın hakkında ifade vermeye zorlanması ile başladı. S.Y., gördüğü baskı ve tehditler sonucu Ağustos 2020’de Kozluk İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek babası aleyhine beyanlarda bulundu.

4 GÜN GÖZALTINDA TUTULDU

Kızının beyanları üzerine baba Hasan Yalçın, evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Yalçın, burada 4 gün boyunca gözaltında tutuldu. Hayatında ilk kez gözaltına alınan Yalçın'a haklarını anlatmayan polisler, avukatı olmadan ifadesini aldı. Daha sonra içerikleri kendisine okunmadan bazı evraklara parmak basması istendi. Yalçın, verdiği ifadesi olduğunu düşündüğü bu kağıtlara parmak bastı. Emniyet’teki işlemlerinin ardından “örgüte yardım ve yataklık” ile "örgüt propagandası” suçlamasıyla mahkemeye çıkartılan Yalçın'a ev hapsi verildi. 

Bu olayın ardından ilçede geçtiğimiz Eylül ayında yapılan operasyonda Kozluk Belediye Eşbaşkanı Nazime Avcı'nın da aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.  

‘İFADE TUTANAĞINI OKUMADAN BANA İMZALATTILAR’

 Yaşananlardan habersiz ev hapsinde olan Yalçın, bu operasyonunun kendisine aitmiş gibi gösterilen beyanlarla yapıldığını serbest bırakılanlardan bazılarının kendisini aramasıyla öğrendi.  Yaşadığı olayı anlatan Yalçın, Emniyet’te parmak bastığı ifade tutanağının kendisine okunmadığını ve neye parmak bastığını dahi bilmediğini söyledi.