Türkiye, çetelerini Keşmir’e hazırlıyor

Türk devleti, Suriye’deki çetelerini, Karabağ’dan sonra Hindistan’a karşı Pakistan için savaşmak üzere Keşmir’e gönderme hazırlıklarına başladı.

Türk devleti Libya, Azerbaycan, Karabağ, Yemen, Güney Kürdistan ardından şimdi de Hindistan’a karşı savaşmak üzere statüsü tartışmalı Keşmir’e çetelerini göndermeye hazırlanıyor.

ANF’nin yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre; Suriye Milli Ordusu (SMO) etiketi altında toplatılan çetelerden Süleyman Şah Tugayları çetesinin başı Ebu Emşa, 5 gün önce Efrîn/Şiye’deki elemanlarına Türk devletinin Keşmir’e takviye yapmak istediğini iletti.

Çete başı Ebu Emşa, Türk subayların daha sonra SMO bünyesinde yer alan diğer çetelerin komutanlarından da Keşmir’e gitmek isteyenlerin isim listesini isteyeceğini söyledi.

Ebu Emşa, kendi çetesinden gideceklerin listede özel kaydedileceğini ve 2 bin dolar fon alacaklarını ifade etti. Ebu Emşa, Şiye’de görüştüğü çete elemanlarına, Keşmir’in de Karabağ gibi dağlık bir bölge olduğunu anlattı.

Yerel kaynaklar, Türk devletinin bu faaliyeti kısa bir süredir Ezaz, Cerablus, Bab, Efrîn ve İdlib’de yürüttüğünü, gidecek çete elemanlarının isimlerini alıp seçtiğini ve gizlice nakledileceğini aktardı.

Türk devleti, Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan Keşmir sorunu konusunda Pakistan’ın yanında duruyor. Pakistan da Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’deki işgal saldırılarını Katar gibi destekliyor. Türk devletinin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’nda (AA) Keşmir’de iki ülke arasındaki yaşanan sorunun Dağlık Karabağ sorunuyla eş değer olduğuna dair haberler servis ediliyor.

KEŞMİR SORUNU

Türk devletinin Keşmir'e çete sevk etme girişimi, Pakistan ile Hindistan arasında gerilimin tırmandığı bir dönem denk geldi. 13 Kasım günü her iki güç birbirlerine karşı Keşmir bölgesinde yoğun bir şekilde top atışlarında bulundu. Karşılıklı saldırılarda en az 13 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Çatışmalar ve bombardımanlar Azad Keşmir'i (Pakistan) Cammu Keşmir'den (Hindistan) ayıran 740 kilometre üzerindeki kontrol hattı boyunca yaşandı. Beş gün öncesinde de 3 Hindistan askeri ile 3 isyancı aynı hat üzerindeki çatışmalarda ölmüştü.

Keşmir her ikisi de nükleer güç olan Hindistan ve Pakistan arasında, 1947'deki bağımsızlıklarından bu yana bölünmüş durumda. Keşmir üzerindeki anlaşmazlık o tarihten beri iki ülke arasında yaşanan üç büyük savaştan ikisinin gerekçesi oldu. Her iki ülke de bu Himalaya bölgesinin kontrolünü tamamen ele geçirmek istiyor. Müslüman çoğunluklu bölgede Hindistan ayrıca 30 yıldan beridir bağımsızlık mücadelesi veren Keşmirlilerle karşı karşıya bulunuyor. Çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi bu savaşta öldü.

TÜRKİYE PAKİSTAN'DA AKTİFLEŞİYOR

Pakistan ile Türkiye ise son yıllarda ilişkilerini daha da geliştirdi. Cihatçı saldırıların hedefi olan Fransa'ya karşı da Pakistan, Türkiye ve Katar ortak cephe almıştı. Ayrıca Pakistan, Türkiye ve Malezya Eylül 2019'da "İslamofobiye karşı küresel mücadele" konusunda anlaşmış ve ortak bir televizyon kanalı açma karar almıştı. Şubat ayında bir açıklama yapan Türk İletişim Bakanı Fahrettin Altun, Pakistan ile Türkiye'nin ticari işbirliğini 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkararak, ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtmişti. Altun, her iki ülkenin savunma ve enerji dahil çok sayıda alanda işbirliği yaptığını sözlerine eklemişti.

Türk devleti ayrıca işgal ettiği Kıbrıs'ın kuzey parçasının tanınması amacıyla da Pakistan ve Bangladeş'te aktifleşti. Kasım ayında Erdoğan rejimine bağlı medya "Karabağ'daki başarı ardından" KKTC'nin de "dost ülkeler tarafından tanınacağını" savunmuştu. Bu çerçevede Türk işgali altındaki Kıbrıs parçasının yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yakın bir gelecekte "tanınma" amacıyla Pakistan, Libya ve Azerbaycan'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.