Tutuklu Behdinanlılar 41 gündür açlık grevinde, durumları kötüleşiyor

Hewlêr mahkemesi tarafından 16 Şubat günü altı yıl hapse mahkum edilen beş gazeteci ve aktivist, 41 gündür açlık grevinde. Asayiş, avukat görüşünü de engelliyor.

Hewlêr Ceza Mahkemesi, Behdinanlı beş gazeteci ve aktivist hakında 16 Şubat günü altı yıl hapis cezası vermişti.

17 ŞUBAT’TAN BU YANA AÇLIK GREVİ

Şêrwan Şêrwanî, Umêd Seîd, Guhdar Zêbarî, Eyaz Kerem ve Harîwan Îsa’nın tutuklanmasına hem Güney Kürdistan’da hem de uluslararası alanda yoğun tepkiler gelişmişti.

Tutuklular da 17 Şubat’ta haklarında verilen karara ve tutukluluk koşullarına karşı 17 Şubat’ta açlık grevine başladı.

AİLE VE AVUKAT GÖRÜŞÜ ENGELLENİYOR

Behdinanlı tutukluların avukatlarından Beşdar Hesen, tutukluların durumuna ilişkin RojNews’e konuştu.

Hesen, elde ettikleri bilgilere göre tutukluların durumunun kötü olduğunu ve açlık grevinin sürdüğünü belirtti.

Tutukluların durumunu öğrenmek için Asayiş’e başvurduklarını ancak görüşmeye izin verilmediğini belirten Hesen, 16 Şubat’tan bugüne kadar sadece iki kez telefon yoluyla birkaç dakikalık görüşme gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Hesen, avukatların müvekkillerine erişiminin engellenmesi konusunda, “Behdinan Asayişi, her seferinde kararı verecek kişinin işbaşında olmadığı bahanesini sunuyor. Bir randevu dahi vermiyorlar” dedi.

Avukatlar, ailelerin tutuklu çocukları ile görüşmesi ve sağlık durumları hakkında bilgi almalarının yasal hakları olduğunu belirterek, bu hakkın ayaklar altına alındığı tepkisinde bulundu.

Güney Kürdistan’da aylarca maaşların verilmemesi, siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunların giderek tırmanması yılın başında yoğun protesto eylemlerine neden olmuştu. Protesto eylemleri sırasında onlarca kişi gözaltına alındı.