Van, 2008’deki Newroz’u unutmadı

Katliamın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen bir soruşturma bile başlatılmadı.

Kürtler yeni bir Newroz’u karşılamaya hazırlanırken, geçmiş yıllardaki Newroz kutlamalarında yaşanan katliamlar ise Kürtlerin hafızasındaki tazeliğini koruyor. Kanlı Newrozlardan biri de 2008’de Van’da yaşandı.

Vanlılar, 1992, 1998 ve 2008 Newroz direnişleri ile devletin saldırılarını unutmadı. 2008’deki Newroz öncesi DTP Van İl Başkanlığı, Valiliğe başvurarak Newroz’u 20 Mart’ta kutlamak istediklerini söyledi. Van Valisi Özdemir Çakacak ve Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, izin vermedi. Dönemin DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar ve DTP Van Milletvekili Özdal Üçer’in tüm çabalarına rağmen Valilik kararından vazgeçmedi. Van Valisi Özdemir Çakacak ve Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, basının karşısına geçerek, “Yeni silahlarımız var, yarın onları Newroz’da deneyeceğiz, siz de göreceksiniz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

POLİS TARAMAYA BAŞLADI

Van halkı, bu tehditlere rağmen 20 Mart 2008 ‘de DTP İl binası önünde toplandı. Etrafı zırhlı araçlarla çevrilen on binlerce kişi, “Bijî Serok Apo” sloganıyla ateşler yakarak Newroz’u kutlamaya başladı. Çok geçmeden kitlenin içine dalan zırhlı araçlar rastgele sağa sola ateş açmaya başladı. Polisler Barış Anneleri’ne saldırdı. Annelerin sokak ortasında darp edildiği görüntüler Kürdistan’da büyük infial uyandırdı. Halkın, Van’ın bütün sokak ve mahallelerini serhildan alanına çevirdiği Newroz günü, üç kişi sokak ortasında katledildi, yüzlerce kişi yaralandı. 94 kişi ise gözaltına alındı.

Üzerinden 13 yıl geçti. Hiçbir sorumluya soruşturma açılmadı. Avukat Mahmut Kaçan, geçtiğimiz günlerde “işkence ve kötü muamele" gerekçeleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

ANF’YE ANLATTILAR

Dönemin DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar ve kutlamada yer alan Barış Annesi Xecê Barıştıran, yaşananları ANF’ye anlattı.

Newroz direnişi sırasında gözaltına alınan Barış Annesi Xecê Barıştıran, şunları söyledi: “Parti binası önünde sabahtan halaylar çekilerek Newroz kutlamaları başladı. Çok geçmeden polis saldırdı. Sonra bizi gözaltına aldılar. Halk mahallelere giderek Newroz kutlamalarını yapmaya başladı ama oralara da müdahale ettiler. Çok geçmeden, parti binasını bastılar. Halkımız her şeye rağmen partisine ve Newroz’a sahip çıkmıştı. Ancak arkadaşlarımızı kaybettik, çok acı olaylar yaşandı. Şimdi yeni bir Newroz’a hazırlanıyoruz.”

Newroz günü tutuklanarak cezaevine gönderilen Abdurrahman Doğar, şunları ifade etti: “Hem bizi provoke ediyor hem de yeni silahlarını göstereceklerdi. Biz bunun farkındaydık, basın önünde, kamuoyu önünde amaçlarının ne olduğunu açıkça anlattık. Biz o dönem esnaf odaları, ticaret odaları, mesleki odalarla görüştük. Dönemin Bakanı Hüseyin Çelik, Valiliği destekledi ve AKP’nin Van’da kan kaybını önlemek istedi. Maalesef korktuğumuz oldu, Newroz günü yeni silahlar denendi ve üç arkadaşımız katledildi, yüzlerce kişi yaralandı ve yüzlerce arkadaşımız da tutuklandı. Van halkı bu provokasyona cevabını ilk seçimde verdi. Halkımız partisine sahip çıktı.”