Van cezaevlerinde hak gasbı sürüyor

Van’daki cezaevlerinde kalan tutsakların yedikleri yemeklerden zehirlendiği, bazı tutsakların ölüm riski olmasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından hastaneye götürülmediği ortaya çıktı.

Türkiye ve Kürdistan'da bulunan cezaevlerinde hak ihlalleri artarak devam ediyor. Siyasi tutsakların kaldığı Van F Tipi, Van T Tipi, Van Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde her gün yeni bir hak gaspı yaşanıyor. Dergi, kitap ve gazetelerin tutsaklara verilmediği cezaevlerinde koğuşlar arası sohbet ve birlikte spor yapmak da yasak. Hak ihlallerin başında gelen çıplak arama uygulaması ise halen devam ediyor. Çıplak aramaya karşı çıkan tutsaklar işkence ve hakarete maruz kalıyor.

Van F Tipi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı cezaevlerinde kalan tutuklular yaşanan hak ihlallerini aileleri aracılığıyla iletti. Ocak ayının ilk haftasındaki açık görüşe giden aileler, tutsakların yedikleri yemeklerden dolayı zehirlendiğini söyledi. Aileler, bazı tutsakların ölüm noktasına kadar geldiğini belirterek, cezaevi yönetiminin tutsakları revire veya hastaneye götürmediğini belirtti.

‘ZEHİRLENEN TUTSAKLAR HASTANEYE KALDIRILMADI’

Ocak ayının ilk haftasında açık görüşe giden bir tutsak ailesi, cezaevinde yaşanan zehirlenme olayına ilişkin ANF’ye konuştu. Çocuklarının yedikleri yemeklerden dolayı zehirlendiğini belirten tutsak yakını şöyle konuştu: "Cezaevlerindeki tutsaklara aylardır aynı yemekler veriliyor. Bu yemekler genellikle, çorba ve bulgur pilavından oluşuyor. Her gün aynı yemekleri yedikleri için, birçok tutsakta hastalıklar baş göstermeye başladı.

Son olarak yedikleri yemeklerden dolayı 20’ye yakın tutsak zehirlenmiş. Bu tutsakların bazıları ise ağır şekilde zehirlemiş ve ölme riski meydana gelmiş. Yaşanan bu olaya rağmen cezaevi yönetimi tutsakları hastaneye, hatta cezaevi revirine bile kaldırmamış, tedavilerini engellemiş. Tutsak aileler olarak, çocuklarımızın hayatlarından endişe duyuyoruz."