Van'da depremzedeleri sel vurdu

Van’da 25 Haziran’da meydana gelen depremden olumsuz etkilenen köylerin başında gelen Elaçmaz köyü bu defa da sel felaketine maruz kaldı.

Van’da uzun süredir etkili olan yağışların yol açtığı sel felaketi can ve mal kaybına neden olmaya devam ediyor. 25 Haziran 2020 günü meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremden en çok etkilenen köylerin başında ise Gürpınar’ın Elaçmaz köyü geliyor. Depremde yetkililer “Can kaybı yok, isterseniz başvurunuzu yapın size TOKİ yapalım” diyerek sadece çadır dağıttıktan sonra köylerden ayrıldı.

Köylülerin hayvanları için çadır talebi ise reddedildi. Hayvanları için barınak bulamayan köylüler yaz mevsimi olması nedeniyle çadırlarda kalmaya başlarken, hayvanları da ahır olmadığı için dışarıda yaşamaya başladı.

Kendi çabalarıyla ayakta kalmaya çalışan depremzedeleri bu defa da sel vurdu. Deprem nedeniyle kendilerine verilen çadırlarda kalan depremzedelerin çadırlarını da sel suları götürünce köylüler tamamen dışarıda kalmaya başladı. Sel felaketi sırasında çadır verilmediği için dışarıda kalan yüzlerce hayvan sel sularına kapılarak telef olurken, depremzedelerin yaşadığı çadırlar tamamen kullanılamaz hale geldi.

Konuya ilişkin bilgi veren HDP’li Gürpınar Belediye Meclis Üyesi Canan Gürpınar, depremin felaketinden sonra HDP’nin köylere yardımlarını engelleyen hükümetin, köylülere herhangi bir yardımda bulunmadığını ve depremzedeyi adeta kendi kaderine terk ettiğini söyledi.

Depremde yaşanan yıkıma rağmen hükümetin “Can kaybı yok, isterseniz size TOKİ yaparız” dediğini ve sadece çadır dağıtarak köylerden ayrıldığını kaydeden Gürpınar tepkisini şöyle dile getirdi: “İşte bugün sel felaketi yaşayan köylülerimiz o günkü yapılan ihmalin sonuçlarını yaşıyorlar. Hayvanlar için istediğimiz çadırlar verilmedi ve bugün yüzlerce hayvan telef oldu. Köylüleri kalması için verilen çadırlar ise yıkıldı. Hükümetin sorumsuzluğunun faturasını bugün köylüler ödüyor.”