Van’da gasp sırası halkın ev ve arazilerinde!

Van belediye gaspçısı-vali çevre yolu çalışmaları kapsamında Vanlıların ev ve arazilerini gasp ediyor. Gaspçı halkın malını zorla kamulaştırırken, 10 kişi bir araziye ortak etti. Şu ana kadar bin kişi kayyumun bu uygulamasından ötürü mağdur oldu.

Van’da süren çevre yolu çalışmaları Aziz Nesin hikayelerini aratmıyor. Çevre yolu çalışmaları kapsamında insanların ev ve arazilerini değerlerinin karşılığında satın almak yerine zorla kamulaştırmaya giden devlet insanlara sormadan ev ve arazilerini pay ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve kayyumlar halkın arazisini diyanete, bir kişinin evini, Cafer Yadigar isimli kişinin ise bahçesini maliyeye devretti. Devlet yetkilileri birçok yerde insanların arsasına 10 kişiyi ortak ederek belki de ileride büyük husumete yol açacak bir uygulamanın temellerini atıyor.

Van’da halkın belediyelerini gasp eden kayyumlar şimdi de 18. madde adı altında halka ait ev ve arazileri gasp ediyor. 18. madde uygulaması kapsamında Van Gevaş-Gürpınar kavşağından başlamak üzere planlanan çevre yolu durdu ama ağır sonuçlara yol açtı. Çevre yolu çalışmaları en az 100 parsel arsada mağduriyete neden oldu, binlerce kişi bu uygulamadan kaynaklı mağdur olurken, halkın arazisi maliyeye devrediliyor. Çevre yolunun geçtiği güzergahın hem sağında hem solunda 1.5 km’lik alanda bir etki durumu var. Yani alanda bulunan tüm arsaların plan durumlarının değişmesine neden oluyor.

İTİRAZLAR ‘KANUNA UYGUNDUR’ DENİLEREK REDDEDİLİYOR

Van’da 2009 yılında projelendirilen ve bir süre sonra çalışmalarına başlanılan 41 kilometrelik çevreyolu aradan geçen 12 yıla rağmen bitirilemedi. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Ekim 2020’de Van'da yaptığı konuşmada, ‘Müjde, çevre yolunu yapıyoruz’ diyerek duyurmasının ardından Edremit ilçesinde yapılan çalışmalardan yine bir sonuç alınamadı. Çevre yolu çalışmaları yeniden durdu ama bu arada evi ve arsası gasp edilenler büyük mağduriyet yaşıyor. Halkın arazilerini birbirine ortak ederek 18. madde ile insanlar arasında husumet yaratan vali-kayyum ve Çevre Şehircilik Bakanlığı insanların itirazını ise ‘Kanuna uygundur’ diyerek reddediyor.

Çevre yolu adı altında gerçekleşen mülkiyet gaspını mağdurları yaşadıklarını anlattı.

‘DEVLET ARAMIZA HUSUMET EKİYOR’

Devletin adına tapuda kaydı bulunan tarlaya 10 kişiyi daha ortak ettiğini söyleyen mağdurlardan Resul Bazar, 2011 yılında Van depreminden bu yana Çevre Yolu Projesi kapsamında uygulanan 18. maddeden dolayı binlerce insanın mağdur olduğunu belirterek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Şimdiye kadar 3 defa plan değişikliği yapıldı. Her defasında farklı bir uygulamaya tabi tutulan planlarla, kamulaştırma yapılmadan insanların arazileri birbirlerine istekleri dışında devredilmiş.

Milletin toprağını bize vermiş, bizim toprağımızı millete vermiş durumdalar. Bir vatandaşın evini başkasına; başkasının tarlasını bir başkasına verecek şekilde bir planlama yapılıyor. Devlet kamulaştırma yapmadan yüzde 45 oranında el koyuyor. Bir tarlaya on kişiyi ortak ediyor. İnsanları karşı karşıya getiriyorlar. Bunun bir an önce çözülmesi lazım."

‘EVİMİ BAŞKA BİRİNE VERMİŞLER’

Devletin kendisine ait bir evi başkasına verdiğini, başkasının tarlasını ise diyanete verdiğini aktaran mağdurlardan Cafer Yadigar, "Mülk sahiplerine danışılmadan insanların arsaları evleri başkalarına pay edilmiş. Binlerce insan mağdur edilmiş durumda. Van depremi bile kentte bu kadar tahribat yaratmadı. Ne yapacağımızı ne edeceğimizi bilemiyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz" diye konuştu.