Van’da infaz edilen HPG’liler suç delili sayıldı

Türk mahkemesi, "çözüm sürecini izleme komisyonu"nda yer aldıkları için tutuklanan 9 kişiyi “Silahlı terör örgütüne üye olmakla” suçluyor. Muazzez Orhan, o gün suç olmayan bu görüntüleri suç sayan iktidar, aslında kendini kurtarmaya çalışıyor" dedi.

Van’da geçen hafta yapılan siyasi soykırım saldırıları kapsamında gözaltına alınanlar, 2013 yılında çözüm süreci kapsamında başlayan geri çekilmeleri izlemek amacıyla STK’ler tarafından kurulan komisyonda yer aldıkları için tutuklanarak cezaevine gönderildi.

“Silahlı terör örgütüne üye olmakla” suçlanan heyette yer alan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, KESK Temsilcisi Yılmaz Berki, BDP İl Yöneticisi Atilla Kumli, Mazlum-Der Yöneticisi Evin Keskin, HDP İl Eşbaşkanı Harun Okay, STK temsilcileri Abdülkerim Bayıt, Salih İpek ve Behice Abi aleyhine delil bulamayan polis ve savcılık, gerillaların geri çekilmesini takip ettikleri sırada basın mensupları tarafından çekilen fotoğrafları suç delili sayıldı. O dönem içinde neredeyse bütün gazetelerde haber olan fotoğraflar, 2022 yılında mahkemelerde suç oldu.

Cumhuriyet Savcılığı ve Van 3. Sulh Ceza Mahkemesi, “Tüm soruşturma dosyası incelendiğinde şüphelilerin beyanları, şüphelilerin silahlı terör örgütü mensupları ile çekilmiş fotoğraflarının bulunduğu, fotoğrafta yer alan örgüt mensuplarının ellerinde silah bulunduğu, kimlikleri tespit edilebilen örgüt mensuplarının bir kısmının yapılan operasyonlarda etkisiz hale getirildiği, şüphelilerin çözüm sürecinin devamına ilişkin çalışmalar kapsamında silahlı terör örgütü mensupları ile tesadüfi olarak denk gelerek fotoğraf çekildikleri hayatın olağan akışına uygun olmadığı dosya kapsamında tutanaklar, araştırma raporları suçun işlendiğine yönelik kanaati güçlendirmektedir” iddiasında bulundu.

Mahkeme ayrıca fotoğraflarda bulunan HPG’lilerin daha sonra 10 Ocak 2016 tarihinde Edremit’te bulundukları evde infaz edilmelerini bile gözlemci heyeti aleyhine suç olarak değerlendirdi.

9 kişinin kollukta ve mahkemede verdiği ifadede, çözüm sürecinin akil adamlar heyeti ve hükümetin bilgisi doğrultusunda geliştiğini ve gerçekleştirdikleri faaliyetin tüm basın mensuplarının gözü önünde cereyan etmesine belirtmesine rağmen mahkeme tutuklama kararı verdi.

Tutuklananlar arasında bulunan Mazlum-Der Başkanı Yakup Aslan, epilepsi hastası ve 69 yaşında. İHD Başkanı Ömer Işık ise 67 yaşında.

HDP’Lİ MUAZZEZ ORHAN: KUMPAS DAVALARIDIR

"Çözüm süreci"nde oluşturulan heyetlere yönelik tutuklamaları değerlendiren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, çözüm sürecinin bir tarafının iktidar olduğunu hatırlattı. 40 yıl süren savaşın ülkeye kargaşa, gözyaşı ve acıdan başka bir şey getirmediği düşünülerek bir süreç başlatıldığını vurgulayan Orhan, şunları belirtti: “Birçok STK, siyasi parti, iktidar sözcüleri, belirli kademelerdeki kişiler de bu sürecin sağlıklı yürümesi için her yerde heyetler oluşturdu. Van’da tutuklanan 9 kişi, o süreçte farklı STK’larda görev yapan arkadaşlarımız ve iktidarın bilgisi dahilinde yürütülen bir çalışma konusu. Süreci iktidar bozdu ve şimdi sürece katkı sunmaya çalışan herkesi tutuklamaya başladılar. OHAL sürecini Allah’ın lütfu diyerek barıştan, adaletten yana herkesi suçlayarak bugün yürüttüğü savaşa gerekçe ve malzeme yapıyor. Şu anda yöneltilen iddialar asılsız. Devletin gözetiminde yürütülen bir çalışma. Ortada gizli bir durum yok. O fotoğraflar daha o gün basına düştü. O gün suç olmayan, birçok basında çıkan bu görüntüleri suç sayan iktidar, aslında kendini kurtarmaya çalışıyor. Kendilerine gerekçe ve malzeme lazım. Barıştan, demokrasiden yana olan partimiz üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Partimize ve Kürt halkına yönelik inkar politikalarının sonucu olarak ortaya çıkmış durumla karşıya karşıyayız. Eğer bir suçlu varsa, o dönemde bu sürecin içinde yer alan iktidarın kendisidir. Tamamen düzmece, kurmaca ve planlı bir davadır. Bu davalarla iktidar bir sonuç alamayacak. Kaosu krizi daha da derinleştiriyorlar. Barış için atılan her adım, Türkiye halkları için değerlidir. Aksine sorunu da daha büyütür, ayrıştırır.”

EDREMİT’TE NE OLMUŞTU?

Van’ın Edremit ilçesindeki bir eve 10 Ocak 2016’de düzenlenen silahlı baskında 12 kişi başında vurularak infaz edildi. Van Valiliği infaz edilen kişilerin PKK’li olduğunu açıkladı. 1 polisin de öldüğü olayın ardından HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, olayın ‘infaz’ olduğunu açıkladı. Botan, cenazelerin koktuğunu ve başka bir yerde infaz edilip oraya bırakılma olasılığının olabilmesi ihtimalinin yüksek olduğunu ve çatışmanın yaşandığı evin ise boş olduğunu söyledi.