Van’da sahte küpe vurgunu

AKP’li bazı siyasetçiler ve iş birlikçi şirketler, Van’da ırkı bulunmayan İvesi ırkı koyunları yasak olmasına rağmen sahte küpelerle Katar'a ihraç etti.

Van’da 60 bin kofun sahte küpelerle Katar'a ihraç edildi. İhraç edilen koyunların Van ırkı Akkaraman yerine Antep ve Amed bölgelerinde bulunan İvesi ırkı koyunun gönderildiği ortaya çıktı.

Van’da bulunmayan ve Van adına ihraç edilen koyunların özel talep üzerine İvesi ırkı olarak istendiği, bunun için Amed’den getirilerek Özalp ve Gevaş ilçelerinde küpelendiği ve öylece yollandığı ortaya çıktı. Bunu üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, müfettiş görevlendirildi. Ankara'dan gelen müfettiş incelemelere başladı. Konuya ilişkin Van İl Tarım Müdürlüğü ve Van Valiliği ise bir açıklama yapmadı.

GEÇİŞ NOKTASI OLARAK KULLANIYORLAR

AKP’li bazı siyasetçiler ve iş birlikçi şirketlerden oluşan şebekenin bir ayağının da Katar’da bulunduğu belirtiliyor. Şebekenin Van’ı üs olarak seçmesinin sebebi ise Van’ın geçiş noktasında bulunması. Suç örgütü sahte küpe yaptığı hayvanları Van üzerinden İran’a, oradan da Katar’a götürüyor.

İÇİNDE MİLLETVEKİLLERİ DE VAR

Şebekenin içinde Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, AKP Van Milletvekilleri, Gevaş Tarım Müdürlüğü ve Özalp Tarım Müdürlüğü memurları, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı personeli ile yandaş şirketlerin olduğu öğrenildi. Devlet tarafından besilik hayvan başına verilen 200 bin TL desteklerden de faydalanmak isteyen şebekenin mensupları, ayrıca adak, kurbanlık ve diğer büyükbaş hayvanların küpelerinin ticaretini de yapıyor. İlçe tarım müdürlüklerine teslim edilen küpeler, besilik hayvan gibi gösterilerek teşvik alınırken, işletme büyük gösterilerek verilen teşviklerden faydalanılıyor. Şebeke, bunların yanı sara Kürdistan’da zorla veya hayır kurumuna gideceğini belirterek kesilen hayvanların küpelerini toplayıp 150 TL bir bedelle aracılara satıyor.

KÜPE YÖNETMELİĞİ İHLAL EDİLDİ

Hayvan küpeleme işi, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından standartlar çerçevesinde yapılabiliyor. Van’dan Katar’a gönderilen 60 bin hayvanın ihracatı sırasında küpeleme yönetmeliği tamamen ihlal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için etkinliğin artırılması, hayvan kaynaklarının kendi bölgesinde korunması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, yetiştiricilerin desteklenmesi tebliğlerin dışına çıkılması, vurgunun ortaya çıkmasına neden oldu. Son olarak 2020’de yayınlanan tebliğde ‘Hayvan genetik kaynaklarını yerinde koruma ve geliştirme projesi’ konusunda çeşitli talimatlar verilmişti. Her ilde Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen formatlara uygun olarak il düzeyinde yürütülen koruma ve ıslah politikaları TÜRKVED tarafından kayıt altına alınıyor.