Van’da sınırlı ve paralı ayin

Akdamar’da 10’uncusu yapılan Ermeni ayini için sadece 46 kişiye izin verildi; ayine gelen Ermeni yurttaşlardan 65 TL giriş ücreti alındı.

Akdamar Kilisesi’nde, Ermeniler tarafından bu yıl 10’uncu ayin yapıldı.

10 yılın en düşük organizasyonun yapıldığı ayine Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Üstrahip Harutyun Damadyan ve 46 din adamı katıldı. Teknelere 35 TL ödeyerek Akdamar’a geçen Ermeni yurttaşlar, ayin yapmak için girdikleri Akdamar Kilisesi için de 65 TL para ödemek zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıllarda böyle bir para alınmazken sadece bu yıl alınması dikkat çekti. Önceki yıllarda Van Valisi’nin protokol düzeyinde katıldığı ayine, bu yıl devlet ricali katılım göstermedi. Ayin için Akdamar4da polis ve jandarma yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ayin adeta devletin sıkı denetiminde güçlükle yapılırken, haberi takip etmeleri gereken gazetecilere araç ve tekne verilmedi. Gazeteciler kendi imkanlarıyla adaya ulaşmaya çalıştı.

Bu yıl sağlıklı bir ayinin yapılması için Van’daki STK’lar yoğun çaba gösterdi. Din ve vicdan özgürlüğünün korunması gerektiğine ilişkin açıklamalar yapıldı.

Yaşananları ANF’ye değerlendiren İHD Van Şube Eşbaşkanı Mehmet Karakaş, şunları söyledi: “Tekne yol ücreti, adaya giriş ücretinin uygulanması ve kişi sınırlanması gibi birçok baskı uygulanıyor. Devletin din ve vicdan özgürlüğü anlamında kolaylaştırıcı olması gerekirken tam tersi yaşanıyor. Toplumsal sözleşmelerde, insan hakları evrensel bildirgesinde belirtilen din ve vicdan özgürlüğü hakkı ihlal edilmiştir. Bu tür zorluklardan Ermeni halkı dini vecibelerini özgürce yerine getirememektedir.

AKDAMAR’IN KALMASI SAYGIDAN DEĞİL

Çevremizde binlerce kilise bulunmaktadır ama hepsi harap edilmiştir, üzerlerine karakol, tuvalet ve evler yapılmıştır. Bir çoğu da ahıra dönüştürülmüştür ve sadece Akdamar Kilisesi kalmıştır. Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü göstermelik olarak söz konusu ayine müsaade ediyor. Zaten bu konuda olumsuz bir yaklaşımları var. Diğer tüm kiliselere sahip çıkılması gerekiyor ama hükümet burada yine ülkede din ve vicdan özgürlüğü varmış gibi bir algı yaratmak istiyor. Ayine sınırlı olarak izin vermelerinin sebebi, gerçek niyetlerini ve yaptıklarını örtbas etme çabasından başka bir şey değil.”