Vanspor maden için peşkeş çekildi

Vanspor FK Başkanlığına seçilen Seyithan İzsiz’in, bu görevi üstlenmek için Gürpınar’da maden ocağı izni şartı koştuğu ve bunun kabul edildiği ortaya çıktı. İzsiz’in bu işteki ortağı ise Çetiner Çetin.

Türkiye 2. Lig'de mücadele eden Vanspor’un kongresinde AKP’li Seyithan İzsiz’in başkan, AKP’nin kalemşörlerinden Çetiner Çetin’in yönetime seçilmesinin ardındaki amacın Gürpınar’da 40 bin hektar üzerine yapılması planlanan mermer ocağı olduğu ortaya çıktı.

Vanspor Futbol Kulübü'nün Ağustos’ta yapılan 6. kongresinde uzun süren tartışmaların ardından başkanlığa Delta Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyithan İzsiz seçildi. Servet Yenitürk, Mehmet Avcı, Veysel Ürüm, Abdulkadir Çetin, Mehmet Akın Dinçer, Adnan Bayram, Mehmetcan Yağar, Oktay Ukay, Osman Halitoğulları, Özcan Kara, Çetiner Çetin, Mehmet Yasin Ertürk, Serdar Kartal, Müjdat Çelik, Orhan Yıldırım, Levent Cankurtaran, Hasan Aydinç, Dikmen Kaya, Yavuz Kuşan ve Ferhat Kıyat da yönetimde yer aldı.

'VANSPOR’U HDP’YE KAPTIRMADIK'

Vanspor Başkanı iken kulübü kendine borçlandıran ve icraya veren Servet Yenitürk’ün yeniden yönetime seçildiği kongrede en dikkat çeken isimlerden biri ise MİT’in medyadaki elemanlarından olup Habertürk’te istihdam edilen Çetiner Çetin.

Kongreyi AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve AKP milletvekilleri de yakından izledi. Vanspor’un “gençleri terörden uzaklaştardığı, birlik ve beraberliği güçlendirdiği” şeklinde konuşmalar yapıldı. Vanspor’un bu yüzden süper lige yükselmesinin önemine işaret edilen kongrede söz alan Servet Yenitürk ise Vanspor’u HDP’ye kaptırmadıklarını iddia etti.

MADEN OCAĞI İÇİN İZİN ÇIKTI

Kongrenin üzerinden biraz  zaman geçtikten sonra gerçek ortaya çıktı. Vanspor FK Başkanlığına seçilen Seyithan İzsiz’in sahibi olduğu Delta Maden Şirketi’nin Gürpınar’da maden ocağı açmaya hazırlandığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre; kongrede aday olmasını isteyen AKP’lilere “Gürpınar’da maden ocağı ruhsatı” şartı koyan İzsiz, amacına ulaştı. İzsiz ve yönetim kurulu üyesi Çetiner Çetin’in birlikte yapmayı planladığı maden ocağı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED raporu alındı. ÇED raporu için 11 kurumdan izin alınması gerekiyor, ancak Gürpınar’da 40 hektar alana yapılacak olan maden ocağı için gerekli ÇED raporu iki ayda hazırlandı. Alınan izinlerin ardından Gürpınar’da önümüzdeki günlerde yeni bir maden ocağının yapımı için çalışmalar başlayacak.

KÖYLÜLER MADEN OCAĞINA DİRENDİ

Hatırlanacağı gibi Mayıs ayında Yurttaşı köyünde, resmi kayıtlarda köy merası olarak geçen ancak 10 yıl önce Hazine arazisine çevrilen alanda mermer ocağı açılmak istenmesine köylüler itiraz etmişti. Bunun üzerine jandarma ve korucuların saldırısı sonucu olaylar çıkmış ve askerlerin açtığı ateş sonucu bazı köylüler yaralanmıştı. Köylülerin ve kamuoyunun tepkisinin ardından maden ocağının faaliyetleri Van Valiliği tarafından durdurulmuştu.