‘Yargı reformu gözaltılarla başladı’

Sabah saatlerinde DTK’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarına tepki gösteren Amed Barosu, “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” dedi.

Amed Barosu, sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturması kapsamında düzenlenen siyasi soykırım operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Amed Barosu'na üye en az 17 avukat ile Şırnak ve Adıyaman Barosu'nda görevli iki avukatın da aralarında olduğu 101 kişi hakkında verilen gözaltı kararına ilişkin bilgi paylaşıldı.

‘SİSTEMATİK BASKI VE TEHDİT UYGULANIYOR’

Avukatlara ve sivil toplum alanında çalışan hak örgütlerine yönelik uzun zamandan bu yana sistematik bir şekilde baskı, tehdit ve gözaltı operasyonlarının yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” denildi.

Gözaltılarla hukukun ayaklar altına alındığı, yargının iktidarın emir ve talimatlarına göre hareket ederek avukatları baskılamaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, “Demokrasinin ve hukuk devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yarattığı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin bir arada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidir” diye belirtildi.

‘SERBEST BIRAKIN’

Açıklamada, güvenlik endeksli yürütülen, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bu ‘hukuk dışı’ operasyonlara son verilmesi, gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılması talep edildi.

Baro, yürütülen soruşturmanın detaylarına ilişkin gün içerisinde açıklama yapılacağını duyurdu.