Xoy köylerinde halk endişeli, bitkin, yardım bekliyor

Doğu Kürdistan’ın Xoy kentine bağlı onlarca köy, 23 Şubat’taki iki şiddetli depremde yaşanmaz hale geldi. ANF, Kortanava köyünde depremzedelerle görüştü.

Kortanava köyünde evleri yıkılan bir aile, yaşadıklarına şükrediyor. Üstü başı toz içinde, mavi bir mont giymiş, başında külah.  50’li yaşlarda bir aile babası, yıkık evinin önünde duruyor. Yanında eşi var. O da toz içinde. Etrafı yıkıntılar içerisinde.

‘ÇOK ŞÜKÜR YARALI YOK’

Aile babası, “Çok şükür yaralı yok” diyor. Anne araya giriyor, ihtiyaçlarını anlatırken. “Her şeye ihtiyacımız var” diyor, gözünü hafif kaçırarak, biraz utangaç halde. Çift, halkın da yardım ettiğini söylüyor.

Daha ileride başka bir aile, depremi anlatıyor. İleri yaşta oldukları gözleniyor. Her ikisi de başını sarmış. Havalar soğuk. Evlerinin yıkıldığını söyleyen yaşlı çift, Pazar günü iki büyük deprem yaşandığını belirterek, “Herkesin evi yıkıldı” diyor.

Hayatını kaybeden olmadığını belirten köylüler, ancak yaralıların olduğunu ifade etti. Yıkık evler önünde duran çift, özellikle şu an barınabilecekleri bir yere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Evlerini yeniden inşa etmek istiyorlar, ancak buna imkanları yok. O yüzden yetkililerden yardım bekliyor. Yaşadıkları drama rağmen, halen gülebiliyorlar.

Kortanava’ya yakın, yol üzerinde Kotol’a bağlı Mexin köyü de harap olmuş. Köy işlek bir otoyolun kenarında bulunuyor. Araçlar aralıksız geçiyor. Bazı araçlar köyün girişinde duruyor. Bazıları yük taşıyor.

YIKIMIN ANLATTIKLARI

Bir çok köyde, evleri yıkılanlar dışarıda yaktıkları odunlarla ısınmaya çalışıyor. Evler, yoksul bir yaşamı da gözler önüne seriyor. Yaşlı bir kadın, battaniyeye sarılı halde ateşin kenarında, soğuğa direniyor. Bazıları, yıkıntılardan çıkardıkları malzemelerle geceyi geçirebilecekleri barınaklar yapmakla uğraşıyor. Taştan evler, öylece olduğu gibi yığılıvermiş. Taşlar etrafa dağılmış.

Yıkıntılar arasından geçenler, şakın ve hüzünlü bakışlarla yaşadıkları drama tanıklık ediyor. Kimisi, çatısı çökmüş evlerinin haline bakarken, eski haline dönüştürmenin mümkün olmadığını acı bir şekilde anlıyor.

Bir evin çatısı neredeyse tamamen çökmüş, orta yerde halen ayakta kalabilen bir soba, en köşede ise tozlanmış bir televizyon göze çarpıyor.

Bir çocuk yıkılmış bir evin içerisinden dışarı bakıyor. Kanepenin dayandığı duvar tamamen yıkılmış. Kanepe de üzerine dökülen yıkıntılar nedeniyle kullanılmaz halde. Bazıları kendilerine ulaşan çadırları kurmuş vaziyette. Bu kış koşullarda incecik çadırlarda geceleri geçirecek.

Depremzedeler sadece insanlar değil, çok sayıda hayvan öldü, çoğu dışarıda kaldı. Bir köylü, yıkılan ahırını işaret ediyor. Hayvanları da dışarıda. Yıkıntılar arasında can vermiş bir kuzu göze çarpıyor. Beyaz yünlü, zayıf, cesedi yıkık duvarların üzerinde duruyor.

23 Şubat günü sabah ve akşam saatlerinde 5.9 şiddetinde iki deprem meydana gelmişti. Bölgede en az 44 köy yaşanmaz hale gelirken, 100’ü aşkın kişi yaralandı. Hasarın boyutları tam olarak bilinmiyor. Ancak köylüler, kendilerine ulaşan yardımların yetersiz olduğu tepkisinde bulunuyor. Son iki gün içinde bir çok kez artçı depremler yaşandığı için, halk endişeli. Bölgede çok sayıda kişi evlerine giremiyor. Kış koşulları da yaşamı ağır bir şekilde etkiliyor.

Aynı depremler, Kuzey Kürdistan’ın Van’ın Başkale ilçesinde ölümcül etkide bulunmuştu. Başkale’de 9 kişi hayatını kaybederken, bölgede en az 250 konut yıkılmıştı.