YPS’den 2021 eylem bilançosu

Sivil Savunma Birlikleri (YPS), 2021 yılında gerçekleştirdikleri eylemlerin bilançosunu açıkladı.

YPS yaptığı açıklamada 2021 yılında Kürdistan ve Türkiye kentlerinde etkili eylemler gerçekleştirdiklerini bildirdi. YPS, “Kürt halkı içerisinde yürütülen ajan ve kontra faaliyetlere, özel savaş yöntemleri olan fuhuş ve uyuşturucu yapılanmalarına, devletin paramiliter gücü olan polis ve bekçilere ve Kürdistan Özgürlük Gerillası’na yönelik yürütülen savaşı finanse eden ekonomik yapılara yönelik silahlı, suikast, sabotaj ve yakma eylemleri gerçekleştirdiklerini” ifade etti.

YPS’nin açıklaması şöyle:

“Öz savunma toplum için varlık ve özgürlük teminatıdır. Öz savunmasız toplumlar devletçi uygarlık tarafından çok kolay sömürülmüş, asimile edilmiş veya soykırıma uğratılmıştır. Kürt halkı yüz yıllardır Osmanlı ve Türk devleti tarafından sömürülüp asimile edilmekte ve soykırıma uğratılmakta. Cumhuriyet ile birlikte Kürt halkı varlık olarak imha ve inkar edilmiş ‘Kültürel soykırım kıskacı’na alınmıştır. Çeşitli serhildanlar ile soykırıma karşı direnmeye çalışan Kürt halkı serhildanların sonunda trajik sonu yaşamaktan kurtulamamıştır. Sistemleşmiş öz savunmadan yoksun olan Kürt halkı bastırılarak kanlı katliamlar yaşamıştır.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın önderliğinde ortaya çıkan Kürt Özgürlük Hareketi bu soykırıma karşı silahlı direnişi başlatarak ‘kültürel soykırım’a karşı en yetkin mücadeleyi başlattı. Gerilla hareketi ile Kürt halkı yeniden ulusal varlığını korumaya ve güvence altına almaya çalıştı. Tarihi sonuçlar açığa çıkaran bu direniş sürekli bir şekilde yıldan yıla gelişti. Kürt halkı verdiği bu direniş ile inkar edilemez duruma geldi. Toplumsal bir halk serhildanına dönüşerek yenilmezlik özelliği kazandı.

2015-16 Öz yönetim Direnişleri Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin gelişmesiyle birlikte çıtayı bir üst aşamaya taşıyarak özgürlüğe giden mücadele yolunda önemli bir kilometre taşıdır. Gerilla-Serhildan birlikteliğinde YPS deneyimi ile öz savunma, toplumsal alanın her yerine taşınarak mücadeleye dair hayati önem taşıyan bir adım atıldı. Sur, Cizre, Nusyabin, Gever, Hezex ve Silopi başta olmak üzere Kürdistan kentlerine savaşı taşıyarak Devrimci Halk Savaş’ının ilk pratiklerinden biri açığa çıktı. İşgalci Türk devleti kentlerde gelişen bu direnişe karşı savaşı ahlakı ve kuralları tanımayarak vahşi bir şekilde yöneldi.

2017 yılında gerçekleştirdiği Konferans sonucunda yeni tarza giden YPS, Kürt halkının bulunduğu her ortama öz savunmayı taşımayı amaçladı. Alan tutma tarzından hücre tarzına geçiş yaparak işgalci Türk devletine ve yapılarına karşı  eylemler gerçekleştirmeye başladı. Toplumun öz savunması olarak topluma tehdit oluşturan ajan-işbirlikçi yapılar, fuhuş ve uyuşturucu çeteleri ve işgalci Türk devletinin savaş ekonomisini hedef haline getirdi.

2021 yılında da YPS, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde etkili eylemler gerçekleştirdi. Kürt halkı içerisinde yürütülen ajan ve kontra faaliyetlere, özel savaş yöntemleri olan fuhuş ve uyuşturucu yapılanmalarına, devletin paramiliter gücü olan polis ve bekçilere ve Kürdistan Özgürlük Gerillası’na yönelik yürütülen savaşı finanse eden ekonomik yapılara yönelik farklı taktikler olan silahlı, suikast, sabotaj ve yakma eylemleri gerçekleştirdi.

Devrimci Halk Savaşı Stratejisi’nin üç temel ayağından stratejik ayak olan öz savunma aynı zamanda ‘stratejinin stratejisi’ olarak adlandırılmaktadır. Devrimci Halk Savaşı’nın olmazsa olmazıdır. Kürdistan’da işgale karşı verilen direnişin stratejik önemine sahip olan YPS, aynı zamanda Kürt tarihinde toplumsal öz savunmanın ilk sistemli ve örgütlü yapısıdır. Kürt halkının yürüttüğü bu mücadelede işgalci Türk devletine ve yapılanmalarına yönelik en etkin mücadele yöntemlerinin başında gelenlerden biri olarak görülmektedir. Topyekûn öz savunmaya geçen Kürt halk örgütlülüğünü hedefleyen YPS örgütlenmesi Kürdistan ve Türkiye’de başta olmak üzere Ortadoğu bölgesinde de Kürt halkı lehine önemli sonuçlara yol açacak bir örgütlenmedir.”

2021 yılında gerçekleştirilen eylemler şöyle sıralandı:

*YPS Şehit Mazlum Tekdağ Misilleme timi üyeleri “Özgürlüğü Sağlama Hamlesi” kapsamında 15 Ocak’ta İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde yol kontrolü yapan polislere yönelik sabotaj eylemi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu eylemde işgalcilerin ölü ve yaralı sayısı netleştirilemezken, eylem sonrası alana 3 ambulans geldiği ve yaralıları taşıdığı gözlemlendi.

*YPS-JIN Şehit Berfin Cizre Misilleme timi üyeleri “Özgürlüğü Sağlama Hamlesi” kapsamında 26 Ocak’ta Adana’nın Seyhan ilçesi Akkapı mahallesinde AKP-MHP’li işbirlikçi faşist şahsa ait mobilya atölyesine yönelik sabotaj eylemi gerçekleştirdi. Eylem sonucunda faşist şahsa ait 2 bin metrekarelik fabrika büyük ölçüde imha oldu.

*YPS Şehit Xemgin Roj Misilleme timi üyeleri;

-20 Mart’ta Cizre’nin Nur mahallesine girmeye çalışan zırhlı polis araçlarına yönelik saldırı eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemde 3 zırhlı polis aracı darbelenerek alandan uzaklaştırıldı.

-20 Mart’ta Cizre’nin Cudi mahallesinde polis araçlarına yönelik molotoflarla eylem gerçekleştirdi.

-21 Mart’ta Cizre’nin Nur mahallesinde Newroz kutlamalarına müdahale etmeye gelen polis araçlarına yönelik eylem gerçekleştirdi. Polis araçları molotoflarla vurularak darbelendi.

-10 Nisan’da Amed’in Kayapınar ilçesi Gaziler caddesi üzerinde seyir halinde olan MHP’li il başkan yardımcıları faşist Şevket Toprak ve Ekrem Zazaoğlu’nun içinde bulunduğu araca yönelik eylem gerçekleştirdi. Eylem sonucunda araç darbelendi.

*YPS Şehit Çiyager Hêvi Misilleme timi üyeleri 2 Mayıs’ta İstanbul’un Avcılar ilçesinde devriye gezen polis aracına yönelik eylem gerçekleştirdi. Bu eylemde 2 polis yaralanırken, ölü sayısı netleştirilemedi.

*YPS Şehit Xemgin Roj Misilleme timi üyeleri 19 Mayıs Şırnak’ın Bahçelievler mahallesinde TEM kurumuna bağlı bir polise ait aracı hedefleyerek Molotoflarla eylem gerçekleştirildi. Eylem sonucunda polis aracı kullanılamaz hale geldi.

*YPS Şehit Kawa Çekdar Misilleme timi üyeleri 1 Haziran’da Mardin’in Nusaybin ilçesinde AKP Nusaybin ilçe başkanı Latif Özel’in evine yönelik parça tesirli el yapımı bomba ile eylem gerçekleştirdi.

*YPS Şehit Çiyager Hêvi Misilleme timi üyeleri 12 Haziran’da İstanbul’un Arnavutköy ilçesine bağlı Çakmaklı köyünde yaşayan sivil polise yönelik eylem gerçekleştirdi. Eylemde bir sivil polis cezalandırıldı.

*YPS Şehit Zana Farqin Misilleme timi üyeleri 12 Haziran’da Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Denizli mahallesinde devriye gezen bekçilere yönelik eylem gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen eylemde 1’i ağır olmak üzere 2 bekçi yaralandı.

*YPS Şehit Mahmut Can Çakır Misilleme timi üyeleri;

-13 Haziran’da Amed’in Farqin ilçesinde Baz istasyonuna yönelik eylem gerçekleştirdi.

-20 Haziran’da Adana’nın Seyhan ilçesinde şehit Deniz Poyraz adına anma eylemi gerçekleştirdi.

*YPS Şehit Botan Amed Misilleme timi üyeleri 26 Haziran’da Amed’in Bağlar ilçesinde caddede yol kesme eylemi yapıp, caddeyi bir süre kontrolünde tuttu. Alana zırhlı araçlarla müdahale etmek isteyen polisler misilleme timi tarafından el yapımı bomba ile vuruldu.

*YPS Şehit Rojger Misilleme timi üyeleri;

-28 Haziran’da İstabul Fatih’te bulunan oyuncak fabrikasına yönelik geniş çaplı bir eylem gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu eylemde iş yeri kullanılamaz hale geldi.

-29 Temmuz’da İstanbul Unkapanı çarşısında AKP’li şahsa ait bir mağaza ve Yedi Emin otoparkında bulunan polis kulübesi ateşe verilerek imha edildi.

-30 Temmuz’da İstanbul Piyale Paşa’daki park halinde bulunan 3 lüks araç ateşe verilerek imha edildi.

-15 Ağustos’ta İstanbul Fatih’te AKP Belediyesine ait bir büfe ateşe verilerek imha edildi.

-15 Ağustos’ta İstanbul Güngören, İkitelli ve Küçükçekmece ilçelerinde 3 İETT otobüsü ateşe verilerek imha edildi.

*YPS-JIN Şehit Nucan Malatya Misilleme timi üyeleri;

-24 Temmuz’da Amed’in Farqin ilçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan askeri gazinoya yönelik el yapımı bombalar ile eylem gerçekleştirdi. Eylem ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis takviyesi yapıldı.

-28 Temmuz’da Maraş’ın Onikişubat ilçesinde bulunan AKP ve işbirlikçilerine ait A101 deposunu ateşe vererek tümden imha etti.

*YPS Şehit Senar Garzan Misilleme timi üyeleri;

-31 Ağustos’ta Maraş’ta bulunan İzomir Yapı Yalıtım Deposu ateşe verilerek imha edildi.

-1 Ağustos’ta Amed’in Farqin ilçesinde Jandarma Alay Komutanlığı’na el yapımı bombayla eylem gerçekleştirildi. Eylemden sonra işgalciler alana çok yoğun sevkiyat yapılarak ambulanslarla ölü ve yaralılarını kaldırdı. Ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi.

-1 Ağustos’ta Amed’in Sur ilçesinde gasp edilen Büyükşehir Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ait bir iş makinası ateşe verilerek imha edildi.

*YPS Şehit Bager Misilleme timi üyeleri Mardin’in Nusaybin ilçesinde 24 Eylül’de ihanetçi kesimden olan ve bir üyelerinin şehadetine neden olan Abdulhalim Elçioğlu ve Firaz Xelil isimli kontraları cezalandırdı.

*YPS Şehit Bager Tolhildan Misilleme timi üyeleri 6 Ekim’de Mardin’in Nusaybin ilçesinde uyuşturucu satıcısı olan Serhat Aslan’ın evine dönük uyarı amaçlı el yapımı bomba ile eylem gerçekleştirdi.

*YPS Şehit Adıl Gite Misilleme timi üyeleri 17 Kasım’da Cizre’de Emin Negis adındaki kontraya yönelik eylem gerçekleştirdi. Bu eylem teknik bir hatadan dolayı tam sonuca ulaşamadı. Eylem sonucunda Emin Negis adlı kontra yaralandı.

*YPS-JIN Şehit Deniz Poyraz Misilleme timi üyeleri Amed’in Farqin ilçesinde 6 mahallede 27 Kasım PKK’nin kuruluş yıldönümünü havai fişeklerle kutladı.

*YPS Şehit Demhat Spêrti Misilleme timi üyeleri 4 Aralık’ta Cizre’de Tahir Güven adlı kontrayı cezalandırdı.