YRK şehit düşen 5 gerillayı andı

Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK), Türk ve İran devletlerinin saldırılarında şehit düşen 5 gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

YRK Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre 19 Haziran günü görevlerinden dönmekten olan iki gerilla Şarbajar’a bağlı Asos köyünde Türk devletinin düzenlediği hava saldırısında şehit düştü.  15 Haziran’da ise Şaho’ya bağlı Sûreto köyünde İran devletinin saldırısı sonucu 3 gerillanın şehit düştüğü açıklandı.

HAVA SALDIRISINDA İKİ GERİLLA ŞEHİT DÜŞTÜ

YRK’nin açıklaması şöyle:

19 Haziran 2021’de Şarbajar’a bağlı Asos köyünde işgalci Türk devletinin bir hava saldırısı gerçekleşti. Saldırıda iki arkadaşımız şehit düştü.  Bilindiği gibi her iki arkadaşımız, görevlerinden döndükleri sırada işgalci Türk devletinin hava saldırısına uğradı ve şehit düştüler. Şehit düşen iki arkadaşımız hakkındaki bilgiler şöyle:

Adı ve soyadı: Mahiye Açık

Kod adı: Ada İmralı.

Ada arkadaş, Kuzey Kürdistan’ın Van kentinde gözlerini dünyaya açtı. Genç yaşlarda gerilla saflarına katıldı. Güçlü duruşu ve katılımı ile gerilla yaşamında hızlı bir şekilde öne çıktı. Bir Kürt kadını olarak sistemin farklı yaklaşımlarına karşı güçlü bir duruş sahibiydi, hem geri yaklaşımlara karşı hem de düşmana karşı mücadelesinde ısrarlı ve güçlü bir iradeye sahip, coşkulu ve moralliydi. Genç yaşına rağmen sorumlu ve fedakar bir şekilde çalışmalara katıldı. Kürdistan’ın bir kadın gerillası olarak, Önder Apo’ya olan bağlığı ve inancı ile, şehit yoldaşlarının özlemlerini gerçekleştirmenin umudu ile yönünü Doğu Kürdistan’a vererek mücadele yürüttü.  Özgür kadın ve özgür yaşam ölçüleri ile açık bir duruşma ve kararlılığa sahipti.

Adı ve soyadı: Roha Racî

Kod adı: Ekin Rojava

Ekin arkadaş, Rojaa İnsanlık Devrimi’nin kenti Hesekê’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Küçük yaşta Özgürlük Hareketi’ni tanıdı ve devrim içerisinde büyüdü. Burada Kürtlük gerçeği ve düşman gerçekliğini açık bir şekilde tanıdı, bir Kürt kadını ve genci olarak sorumluluğu sırtlama ihtiyacını gördü. İşgalci düşmanın Kürdistan gerillasına karşı topyekün bir saldırı yürüttüğü sırada tereddütsüz bir şekilde yönünü özgürlük alanlarına çevirdi.

Nasıl ki Kürt kadınları, Rojava kadınları tüm insanlık için umut ve geleceğin sembolü oldularsa, Ekin arkadaş da Apocu militanlık ölçülerini kendi şahsında en güçlü şekilde yaratmaya karar verdi. İşgalci düşmanlara ancak böyle bir duruşla karşı konulacağını biliyordu.

Ada ve Ekin arkadaşlar şehit düştükleri güne kadar da, özgür yaşamı inşa etme ve kahraman şehitlere layık olma temelinde ısrarlı ve iddialı bir mücadele yürüttüler, arkadaşları için güç ve moral kaynağı oldular.

Biz de Doğu Kürdistan Güçleri olarak bir kez daha şehitlerin ailelerine ve tüm yurtsever halkımıza başsağlığı diliyor, hayalleri ve amaçlarını gerçekleştirme sözü veriyoruz.

İRAN SALDIRISINDA ŞEHİT DÜŞEN ÜÇ GERİLLA

Özellikle bir süredir işgalci İran devleti komplolar ve bölgedeki korucuların eliyle arkadaşlarımıza darbe vurma çabası içerisinde. Her ne kadar arkadaşlarımız çatışmalardan kaçınmaya çalışsalar da işgalci İran devletinin komploları, pusuları ve saldırılarına maruz kalıyorlar.

Bilindiği gibi 15 Haziran 2021’de Şaho’ya bağlı Sûreto köyünde, arkadaşlarımız örgütleme görevi yürütürken, düşmanın saldırılarıyla karşılaştılar. Düşman önce ağır silahlar kullandı ve top atışlarında bulundu, ardından çok sayıda askerle saldırdı. Bu sırada arkadaşlarımız ile düşman arasına çatışmalar yaşandı. Çatışmada üç arkadaşımız sonuna kadar kahramanca savaştı ve şehit düştü.

Şehit düşen arkadaşlarımızın isimleri şöyle: Şêrko Rojhilat, Sîrwan Alanî ve Hêja Sine.

Düşmanın kayıpları hakkında net bilgiye ulaşılamadı.

Üç şehide ilişkin bilgiler şöyle:

Şêrko Rojhilat arkadaş, 2015’te gerilla saflarına katıldı. Özellikle öğretmen Ferzad Kemanger’in idam edilmesi ardından arayışa girdi, çünkü Ferzad Kemanger Kürt bir öğretmendi, Kürt çocuklarına eğitim veriyordu ve yurtseverlik görevlerini yerine getirmeye çalışıyordu. Bu nedenle faşist sistem tarafından idam edildi. Bu durum, Şêrko üzerinde çok derin bir etki yarattı ve Ferzad Kemanger’in yolunda mücadele etme sözünü kendisine verdi.

Kuşkusuz, Şêrko arkadaş da Şehit Ferzad Kemanger’in bir öğrencisi gibi güçlü toplumsallığı ile gerilla içerisinde hızlı bir şekilde öne çıktı, güler yüzü, sıcak arkadaşlığı ile kısa sürede tüm arkadaşları ve Kürt halkının sevgisini kazandı. Hesapsız bir şekilde katıldı, samimi ve dürüst bir şekilde örgütsel görevlerine yaklaşarak, kısa sürede gerçek bir Apocu militan oldu. Ayrıca onun düşman karşısındaki öfkesi ve nefreti vardı ve tüm eksikliklere karşı cesur ve tavizsiz bir şekilde hareket ediyordu. Tüm gerilla yaşamı boyunca hiçbir zaman gönülsüz hareket etmedi, kararlı ve güçlü bir iradeyle gerillacılık yaptı. O da şehit arkadaşları gibi Kürt halkının öncülerinden biri oldu.

Sîrwan Alanî arkadaşımız, yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Her Kürt genci gibi, zulüm ve zorbalığı kabul etmedi ve yönünü gerilla saflarına verdi.

Sîrwan arkadaş yurtsever bir ruhla, yaşama olan bağlılığı ve güçlü arkadaşlık duygusu ile tanınıyordu. Bu nedenle gerilla içerisinde kısa sürede öne çıktı ve önemli sorumluluklar üstlendi. Hareketin verdiği her grevi, itirazsız ve gönüllü bir şekilde başarı ile yerine getirdi. Yorulmadan ve büyük bir sabırla gerillacılık yaptı, şehitlerin yaşamı karşısında hiçbir zaman eksiklikleri kabul etmedi. Bu nedenle arkadaşları onu hep bir asi olarak tanımladı. Bu asiliği onu düşmanın karşısında güçlü bir duruş sahibi olmaya ve dönemin öncülüğünü üstlenmeye götürdü.

Sine kentinden olan Hêja Sine arkadaş, 2016 yılında gerilla saflarına katıldı.  Çok erken yaşta arayışlara girdi. Evde Özgürlük Hareketi’nden bahsedildiğinde büyük bir merak ve heyecanla kısa sürede hareketle tanışmak istediğini söylüyordu. O da her Kürt çocuğu gibi Kürdistan’a ve kahramanlıklara ilişkin hikayelerle büyüdü. Bu, onun hem düşmanı daha iyi tanımasını hem de bu kaderi değiştirmek için arayışa girmesini sağladı. Hêja arkadaş genç yaşında hayallerini gerçekleştirmek için özgürlük safları olan gerillaya katıldı. Gerilla içerisinde coşkulu ve heyecanlıydı, arkadaşlarına hep güç ve moral verirdi. Hêja arkadaş parti yaşamında her zaman adaletli ve mütevazi bir örnek duruşa sahipti. Bu nedenle büyük bir emekle işe sarılır, ucuz yaşamı ne kendisi ne de başkası için kabul etmezdi. Her ne kadar genç yaşta kahramanda savaşarak ölümsüz şehitler kervanına katılsa da gerillada kısa sürede özgür yaşam için intikam ve mücadele sembolü oldu.

Biz Doğu Kürdistan Güçleri olarak Şêrko, Sîrwan ve Hêja arkadaşların ailelerine ve tüm Kürt halkına başsağlığı diliyor, mücadelelerini yükseltme sözü veriyoruz.”