Yüksekova’da gözaltına alınanların avukat görüşmesine engel

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamanın ardından gözaltına alınan çobanları görmek isteyen İHD ve ÖHD'li avukatların müvekkilleriyle görüşmeleri engellendi.

Yüksekova’da dün öğle saatlerinde askeri personel taşıyan zırhlı aracın geçişi esnasında meydana gelen patlamanın ardından gözaltına alınanları görmek için Yüksekova ilçe Jandarma Müdürlüğü’ne giden avukatlara izin verilmedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların engellenmesine ilişkin iki kurumdan da yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “27 Temmuz tarihinde Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek (Yêkmal) köyünde koyun çobanları Levent Dere ve Harun Ortaş isimli yurttaşlar askerlerce gözaltına alınmıştır. Çobanlarla görüşmeye giden avukat arkadaşlarımıza görüşme engeli konulmuştur. Soruşturma dosyasında hali hazırda herhangi bir kısıtlılık veya avukat görüş yasağı kararı olmamasına rağmen, avukatlar müvekkilleriyle görüştürmemiştir" denildi.

Açıklamada İl Jandarma Komutanlığı’nda yaşanan tartışmaya ilişkin de şunlar belirtildi:  “Yüksekova Jandarma Komutanı tarafından avukatların müvekkilleriyle görüşmek istemesi üzerine komutan '14 yaralımız var, bizi sıkıştırmayın, istersek hemen avukat yasağı kararı aldırırız' denildi. Bu durum, gözaltı sürecinin ne denli bir keyfiyetle yürütüldüğünü ortaya koymuştur. Halen Yüksekova Jandarma Komutanlığı'nda tutulan iki yurttaşımızın can güvenliğinden kaygı duyduğumuzu ve bu kaygımızı ilçe Jandarma Komutanlığında bir tutanak ile kayıt altına aldığımızı kamuoyuna bildiririz. Tekrar hatırlamayı hayati buluyoruz ki gözaltında bulunan herkesin yasal sorumlulukları devletin güvencesi altındadır.”

Öte yandan sabah saatlerinde Çukurca (Pagê) köyünden ifadeye çağrılan çobanlardan Azad Geçirgen ve Fuat Oyman, Yüksekova Jandarma Komutanlığı'ndaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.