Yurttaki öğrencilere polis tehdidi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 10 bine yakın öğrencinin kaldığı KYK yurtlarında üç gün boyunca su kesintisi yaşandı. Protesto eden öğrenciler, polis tarafından tehdit edildi.

Polis, onlarca zırhlı araçla Van’daki üniversite yurtlarını basarak, su kesintisini protesto eden öğrencileri tehdit etti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Van Öğrenci Yurdu, Melik Şah Öğrenci Yurdu, İmam Şafii Öğrenci Yurdu, Ümmü Eymen Öğrenci Yurdu, Aişe Sıdıka Öğrenci Yurdu, Amine Hatun Öğrenci Yurdu, Seyyid Fehim Öğrenci Yurdu ve Süleyman Şah Öğrenci Yurdu’nda üç gün boyunca su kesintisi yaşandı. Su kesintisi nedeniyle yurtlarda kalan binlerce öğrenci üniversite yönetimini protesto etti; ses çıkarma, ışık kapatma ve yürüyüş eylemleri düzenledi.

Öğrencilerin yaptığı eyleme Van Güvenlik ve TEM polisleri, onlarca zırhlı araçla müdahalede bulundu, başta kadın yurtları olmak üzere yurtlara baskınlar düzenledi. Polisin orantısız güç kullanması ve kadın yurduna, erkek polislerin baskın düzenlemesi, protestoların yayılmasına neden oldu. Öğrenci eylemlerinin giderek yayılmaması üzerine Güvenlik Şube Amiri, öğrencilere tehditlerde bulundu. Polis amiri, öğrencilere, ''Bunlar size geri dönecektir. Yarın öbür gün güvenlik soruşturmasından geçirmeyiz” dedi. Polis, Van’da her türlü eylem ve etkinliklerin yasak olduğu Valilik kararını öğrencilere iletti. Polis, müdahale ve tehdidinin yanı sıra erkek yurdunda yurt müdürü de öğrencileri tehdit etti.

 

SU KESİNTİSİ DEVAM EDİYOR

 

Bazı yurtlarda su kesintisi halen devam ederken, diğer yurtlara çamurlu ve soğuk su veriliyor. Güvenlik gerekçesiyle adını yazılmasını istemeyen erkek bir öğrenci, polis ve üniversite yönetiminin baskı almaya, haklı eylemlerinin yayılmasına engel olmaya çalıştığını söyledi. 10 bin kişinin kaldığı yurtların, üç gün boyunca su gelmemesi nedeniyle kokmaya başladığını söyleyen öğrenci, “Şu an yurtların büyük bölümü, tuvalet kokusundan geçilmiyor. Bu kış aylarında günlerdir su akmıyor. Ayrıca yurtlara halen sıcak su verilmiyor. Biz de hakkımız olanı savunduğumuz için üniversite yönetimi ve polis yurtları ablukaya aldı. Bizleri tehdit ettiler. Sorunlar hal olduğu zaman eylemlerimize son vereceğiz” dedi.