Yûsra Recep: Irak anayasasına göre özerklik Şengal'in hakkı

Şengal'deki eylem çadırını ziyaret eden Irak Parlamentosu Milletvekili Yûsra Recep, Irak yasasına göre Şengal halkının özerk yaşama ve kendilerini koruma hakları olduğunu belirtti.

Irak Parlamentosu Milletvekili Yûsra Recep ve beraberindeki heyet Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi'ni (TAJÊ) ve Türkiye-Irak- Hewlêr anlaşmasına karşı açılan eylem çadırını ziyaret etti. Türkiye-Irak ve KDP tarafından varılan anlaşmaya karşı 4 ayı aşkındır, "Hepimiz Asayişiz" sloganıyla eylem gerçekleştiren Şengal halkı, görüşmede Irak heyetine taleplerini ilettiler.

Milletvekili Yûsra Recep, ziyaretlerine ilişkin ANF'ye bilgi verdi. Parlamentoda hiçbir din, mezhep ve ulusu ayırmadan, her koşulda halka karşı görevlerini yerine getireceklerine dair yemin ettiklerini hatırlatan Yûsra Recep, 128 gündür eylemde olan Şengal halkının taleplerinin bir an önce kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

ŞENGAL DİRENİŞİ BÜTÜN PLANLARI BOŞA ÇIKARDI

Irak hükümetinden bugüne kadar kimsenin eylem çadırını ziyaret etmediğini ve Şengallilerin taleplerine kulak vermediklerini vurgulayan Recep, "Bu halk meşru haklarını talep ediyor. Halkın bir diğer talebi de kendilerini zor günde bırakıp kaçan güçlerin Şengal'e dönmesini istemiyorlar. Bunu talep etmek onların en doğal hakkı. Çünkü halkın bu güçlere inançları kalmamış.

Halk demokratik özerklik ve Şengal'in statü sahibi olmasını istiyor. Bu talepler Irak yasasına da uygun. Şengal halkı da Irak vatandaşı. Irak anayasası herkesin kendi dini ile, kimliği ve dili ile yaşamasına hak tanıyor. Bu yüzden eylemcilerin talepleri meşrudur. Ben de kendilerine destek veriyorum ve bütün taleplerini yerinde buluyorum. Güç sahibi olmak onların da hakkı. Çünkü kendi askeri güçleri dışında hiçbir güç onları daha iyi koruyamaz" diye konuştu.

Şengal'in yeniden inşa edilmesi için Irak hükümetinin bütçe ayırması gerektiğini kaydeden Recep, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Dış güçlerin Irak devleti üzerinde etkili olmaması için daha kararlı ve iradeli olmalıyız. Bütün sorunlarımızı kendi içimizde halletmeliyiz. Êzidî halkının iradeli duruşu ve direnişi uluslararası güçlerin Şengal'e yönelik tüm planları boşa çıkardı. Sonuna kadar Şengal halkının yanında olacağız."

TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMELİDİR

Milletvekili Yûsra Recep ve beraberindeki heyetin ziyaretinden memnunluk duyduğunu belirten TAJÊ üyesi Emşe Şengali, heyetten seslerini duyurmalarını talep ettiklerini söyledi. Kendilerine yönelik baskıların bir an önce son bulması gerektiğini kaydeden Şengali, Şengal topraklarını kimseye bırakmayacaklarını ifade etti. Şengal topraklarına dışarıdan gelen hiçbir gücü kabul etmeyeceklerinin altını çizen Şengali, DAİŞ saldırılarında Irak ve peşmerge güçlerinin nasıl kaçtığını unutmadıklarını vurguladı.

YBŞ, YJŞ ve Êzidîxan Asayişi dışında hiçbir güce karşı inançları kalmadığını söyleyen Şengali, "YBŞ, YJŞ ve Êzidîxan Asayişi, Irak hükümeti tarafından tanınmalı. Şengal'i koruyan YBŞ, YJŞ ve Êzidîxan Asayişi bu toprakların çocuklarıdır, bizim çocuklarımızdır. Bıraksınlar biz kendimizi koruruz. Binlerce kadın, çocuk DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılırken Irak güçleri neredeydi? Şengal'e gelmek isteyen Irak güçleri o zaman bizim için birşey yapmadı. Şimdi de askeri güçleri ile bize saldırıyorlar" diye tepki gösterdi.

DAİŞ çetelerinin Şengal'e yönelik saldırısının ardından 7 yıldır büyük bir direniş içerisinde olduklarını vurgulayan Emşe Şengali, Irak hükümetinin demokratik özerk taleplerini kabul etmeleri gerektiğini söyledi. Irak'ta birçok gücün olduğunu hatırlatan Şengali, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Bizim de herkes gibi kendimizi koruma, özsavunma yapma hakkımız var. Dışarıdan gelecek hiçbir gücün bizi koruyacağına inanmıyoruz. Şengal'i koruyan YBŞ, YJŞ ve Êzidîxan Asayişi var zaten. Bizim tek isteğimiz taleplerimizin kabul edilmesidir."