Şengal'de 9 Ekim Anlaşması'na karşı yürüyüş

Êzidî ve Araplar, Şengal’de düzenledikleri yürüyüşte “9 Ekim Anlaşmasını kabul etmiyoruz” diyerek ses yükseltti.

Mustafa Kazımi başkanlığındaki Irak eski Hükümeti ile Kurdistan Bölgesi Hükümeti arasında 9 Ekim 2020 yılında ‘Şengal Anlaşması’ imzalanmıştı. Olayı “9 Ekim Anlaşması” olarak tanımlayan Êzidî halkı anlaşmaya tepki göstermeye devam ediyor.

Êzidî halkı ve Şengal bileşenlerinin, 9 Ekim Anlaşmasına karşı tepki ve itirazlarını dile getirmek üzere ‘Şengal bileşenleri olarak 9 Ekim dahil hiçbir anlaşmayı kabul etmiyoruz’ şiarıyla Şengal’de gerçekleştirdiği yürüyüşte Şengal şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Şengal’in dört bir yanından halkın akın ettiği yürüyüş boyunca, kazanımlara sahip çıkma çağrısı yapıldı.

‘ANLAŞMAYI TANIMIYORUZ’

Yürüyüş ardından Şengal Demokratik Özerk Meclisi önünde bir açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan Şengal Özerk Meclisi Eş Başkanı Reham Hasan, halkların birliğine karşı tasfiye planları yapıldığına dikkat çekerek, “Bu planlardan biri de 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan anlaşmadır. İmzalandığından bu yana halkımız bu anlaşmayı kabul etmemiştir. Şengal’de yaşayan bileşenler bu kirli plana karşı çıkmıştır. Ne yazık ki Şengal halkının iradesine saygı duyulmadı. Kazımi hükümetinin planlarını, yeni kurulan hükümet hayata geçirmek istiyor. Özellikle KDP tarafından 9 Ekim Anlaşmasının uygulanması için yoğun çaba yürütülüyor. Şu ana kadar Şengal halkının iradesi karşısında hiçbir plan başarıya ulaşamadı. Bu yüzden şimdi mezhepsel bir kriz yaratılmak isteniyor. Özellikle Êzidî Mîr'ini kendi çıkarları doğrultusunda diplomat olarak kullanmak istiyorlar. Şengal halkı olarak Mîr’in tutumunu kınıyoruz. Ayrıca Êzidî Mîr'ine halkımızın iradesine karşı hayata geçirilmek istenen bu anlaşmanın bir parçası olmama çağrısında bulunuyoruz.

3 Ağustos fermanından bu yana halkımıza karşı yok etme politikaları yürütüldü ancak Şengal’de yaşayan tüm bileşenler bütün kirli planları boşa çıkardı. Şengal halkı artık kendi varlığını savunma kararı almıştır” dedi.

ÖZGÜRLÜK İÇİN YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ SÜRDÜRMELİYİZ’

Hasan, açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Hangi inanç ve ulustan olursa olsun, bizler yurttaşların Şengal’e dönmesini istiyoruz. Ancak eli halkımızın kanına bulaşmış hiç kimsenin Şengal’e geri dönmesine izin vermeyeceğiz. Bütün bunlar 9 Ekim Anlaşmasının hayata geçirilmesine yönelik yürütülmektedir. Şengal halkı bütün planları boşa çıkartacak irade ve güce sahiptir. Halkımız ve şehitlerimizin mücadelesi ile düşmanların planları boşa çıkartılmıştır. Halkımız sonuna kadar mücadeleye devam edecek ve düşmanın demokrasi adı altında bir daha Şengal’e girmesine ve halkımızı kandırmasına izin vermeyecektir. Halkımız bu politikaların farkında olmalıdır. Güney Kurdistan’da bu görüşlerin artık kabul edilmemesi gerekmektedir. Kendi topraklarımızda özgür bir yaşamı inşa edinceye dek özgürlük yürüyüşümüzü sürdürmeliyiz.”