İran rejimi bir kolberi daha katletti

İran rejim güçleri Salı akşamı Güney ve Doğu Kürdistan arasındaki sınırda bir grup kolberi taradı, bir kolber hayatını kaybetti.

Şino’ya bağlı Sınır hattındaki bir alanda sınır ticareti yapan bir grup kolber saldırıya uğradı. Saldırıda Mihemed Xemî Zade (32) isimli kolber katledildi.

Katledilen kolberin Şino nüfusuna kayıtlı olduğu ve geçimini sağlamak için kolberlik yaptığı bildirildi.

Doğu Kürdistan’da neredeyse ortalama her gün bir kolber hayatını kaybediyor. Sınır hattında ölüm komandoları şeklinde dolaşan rejim güçleri, işledikleri suçlar karşısında herhangi bir yaptırıma maruz kalmıyor aksine, iktidar tarafından teşvik ediliyor.

Doğu Kürdistan, İran rejiminin bilinçli politikaları ile yıldan yıla yoksullaştırıldı. Doğu Kürdistan, İran’daki en yoksul bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Diğer bölgelere göre burada daha az yatırım yapıldı, kalkınma kasıtlı bir şekilde frenlendi. Tarım ve sanayinin gelişmesinin önüne geçildi. Sonuç olarak, işsizlik değerleri de İran’ın diğer bölgelerine göre en yüksek düzeye ulaştı.

Ayrımcılık, baskı ve yoksullaştırma politikaları karşısında, kaçak yük taşımak bir tercih değil, hayatta kalmak için zorunlu bir hale geldi.

Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türedildi. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney Kürdistan ile Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.