İran rejimi Hewlêr’de iki parti üssünü bombaladı

İran insansız hava araçları ve topçuları, Hewlêr’in Koyê ilçesinde Doğu Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) ile İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK-İ) merkezlerini bombaladı.

Alınan bilgilere göre İran ordusu bu Cumartesi günü, HDK ve PDK-İ’nin Koyê’deki askeri üslerini katyuşa füzeleri ve insansız hava araçları ile vurdu.

Saldırının öğleden önce gerçekleştiği halen devam ettiği bildirildi. Yerel sağlık yetkilileri, en az 5 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kişinin yaralandığını bildiriyor. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Saldırı, HDK’nin toplantısı sırasında gerçekleştiği bilgisi verilirken, saldırıya ilişkin daha detaylı bilgilere henüz ulaşılamadı. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

PDK-İ kaynakları, saldırıyı gerçekleştiren uçağın Kerkük'ten kalktığını ve Haşdi Şabi ile İran'a yakın diğer güçlerin desteğiyle top atışları gerçekleştirdiğini iddia etti. 

İran'ın üçüncü kezdir Doğu Kürdistan güçlerinin üslerini bu şekilde bombaladığını belirten aynı kaynaklar, önceki saldırıların ne zaman gerçekleştiği konusunda net bilgi vermedi. 

İran saldırısının, Türk devletinin bölgede işgal saldırılarını arttırdığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. 

Bu saldırı ayrıca, Tahran’da Cuma günü Rusya, İran ve Türkiye arasında yapılan üçlü zirveden sonra gerçekleşti. Hewler yetkililerinin saldırıdan haberdar edilip edilmediği konusunda bilgi alınamadı.

Hizba Dêmokrata Kurdistanê-Îran (HDK), 2006 yılında PDK-İ'den ayrılan bir grup tarafından kurulmuştu. Doğu Kürdistan'da kitleler üzerine büyük etkisi olmasa da, Kasım 2015'te Sosyaist Enternasyonal'e tam üye olarak kabul edildi. PDK-İ'yi ABD ile geniş ilişkilere sahip olmakla suçlayan HDK,  2012 yılında birleşme için yeniden görüşmeler yaptı.