ÖHD: Halfeti'de Kürde kolektif cezalandırma uygulanıyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Halfeti’de gözaltında yapılan işkencenin, "Kürt halkına karşı uygulanan kolektif cezalandırma anlayışı” olduğunu vurgularken, CPT'ye seslendi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınanlara dönük işkenceye ilişkin açıklama yaptı.

'YÜRÜYEMİYORLAR VE İŞKENCE SÜRÜYOR OLABİLİR'

Açıklamada, Halfeti’de, 17 Mayıs gecesi yaşandığı iddia edilen çatışma sonrasında Dergili ve civar köylerde yapılan operasyonlarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, şöyle denildi:
“İki aile tüm fertleriyle gözaltına alınmış ve il merkezindeki TEM Şube’ye götürülmüşlerdir. Gözaltına alınan vatandaşlar TEM Şube’de ağır işkenceye uğramış ve 24 saatlik avukat görüş yasağı dolmasına rağmen polisler; ‘Şehidimiz var, görüştürmüyoruz’ diyerek avukatları şubeye almamışlardır. 
Dün gece akşam 21.00 sıralarında avukatlarıyla görüştürülmeye başlanan yurttaşların bazılarının yürüyemeyecek kadar kötü durumda olduğu ve çoğunun konuşmakta dahi güçlük çektiği gözlemlenmiştir. Avukatların ve müvekkillerinin Türkçe konuşmaya zorlandığı, polis eşliğinde görüşme dayatılması gibi usule aykırı keyfi uygulamaların yaşandığı şubede, işkencenin devam ettiği kaygısını taşımaktayız. 
Müvekkilleri ile görüşme talebinde bulunan avukatlardan vekalet istenmektedir, avukatlar sağlık kontrolü, parmak izi alınıyor gibi bahanelerle bekletilirken, şahısların ifadelerinin CMK avukatları eşliğinde alındığı anlaşılmıştır. Urfa Barosu yönetimi ve Baro Başkanı konu ile ilgili savcı ile görüşmüş, fakat henüz bir netice alınamamıştır."

‘KÜRT HALKINA KOLEKTİF CEZALANDIRMA’

Urfa TEM Şube'de hukukun tüm kurallarının askıya alındığı ve tamamen hukuksuz, keyfi uygulamaların yaşanmaya devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, onlarca kişiye işkence yapılmasının “Kürt halkına karşı uygulanan kolektif cezalandırma anlayışı olduğu” belirtildi.

CPT’YE: SEYİRCİ KALMA

ÖHD, geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) heyetine de şu çağrıları yaptı:
“CPT heyetine işkenceye sıfır tolerans iddiası ile açıklama yapan Adalet Bakanlığı ve yargı yetkililerini görevlerini yapmaya, yaşanan bu zorbalığa seyirci kalmamaya, meslektaşlarımızın bir an önce müvekkilleri ile görüşmesi için gereğinin yapılması için yasaları uygulamaya çağırıyoruz. 
CPT yetkililerini Türkiye'de ayyuka çıkan işkence vakalarına gereği gibi tepki göstererek yaptırım uygulamaya çağırıyoruz. İşkencecilere ise; gerek ulusal gerek uluslararası düzenlemeleri hatırlatarak işkencenin mutlak yasak olduğunu hatırlatıyoruz! Unutulmamalıdır ki bugün olmasa bir gün işkenceciler mutlaka hukuk önünde hesap vereceklerdir! Barolar ve insan hakları örgütleri ile birlikte sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımız gibi işkencecileri yargı önüne çıkarmak için her türlü hukuki girişimde bulunacağımızı, kamuoyuna saygıyla bildiririz.”