Xelat’ın nüfus yapısı değiştiriliyor

DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, Xelat'a getirilen Ahıska Türklerinden 70 ailenin ardından 3 bin kişiden daha bahsedildiğini belirterek, “Bu, demografik yapıya doğrudan bir müdahale niteliği taşıyor” dedi.

DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, Ahıska Türklerinin Bedlîs'in Xelat (Ahlat) ilçesine yerleştirilmesi için başlatılan imar faaliyetlerini Meclis gündemine taşıdı. Hiçbir alt komisyonda görüşme yapmaksızın İl Genel Meclisi'nin olağan oturumunda 152 dönümlük parselde Ahıska Türklerinin iskanı için alelacele çıkarılan imar planının seçimlere yönelik bir hamle olduğunu vurgulayan Olan, "Xelat bundan önce Ahıska Türklerinden 70 aile yerleştirilmişti. Şimdi de yaklaşık 3000 kişiden bahsediliyor. Bu Xelat'ın nüfusuna vurulduğunda çok yüksek bir rakam, demografik yapıya doğrudan bir müdahale niteliği taşıyor. İmara açılacak bölge Xelat'ın içme suyu kaynaklarına bir kilometreden daha az mesafede. Burada bir kuş cenneti var ve bölge doğal sit alanı. Aynı zamanda coğrafyaya tehlikeli bir müdahale de söz konusu" dedi.

ARAZİ ÇED RAPORU OLMADAN İMARA AÇILACAK

Xelat'ın Yeni Köprü köyü ve çevresindeki parselleri Ahıska Türklerinin iskanına açmak amacıyla hazırlanan imar planlarının hiçbir alt komisyonda görüşülmeksizin doğrudan İl Genel Meclisi'nin olağan toplantısında gündeme getirildiğini ve iki gün içerisinde imar izni kararın Meclisten geçirildiğini belirten Olan, imara açılacak 152 dönümlük arazinin ekili alan ve meralardan oluştuğunu,123 dönümlük arazinin ise kuş cenneti olarak bilinen doğal sit alanının hemen bitişiğinde yer aldığını kaydetti. Bölgenin aynı zamanda Xelat'ın içme suyu kaynaklarını barındırdığının altını çizen Olan, ÇED raporu alınmaksızın bölgenin imara açılan arazinin bir kısmının da bölgede yaşayan köylülere ait olduğunu söyledi.

3000 AHISKA TÜRKÜ YERLEŞTİRİLECEK

Olan, şöyle dedi:

"İşleyiş gereği bu konunun önce alt komisyonlarda görüşülmesi gerekiyordu. Ancak tepeden inme olduğu her halinden belli bir kararla doğrudan il genel meclisine getirilmiş ve iki gün içerisinde imar izni çıkartılmış.123 dönümlük kısmı köylülerin merası, 28 dönümlük kısım ekili tarla. Arazileri ne şekilde imara açacaklar, insanlardan satın mı alınacak doğrudan kamulaştırma mı yapılacak, hiçbir bilgi yok. Arazinin bitişiği Xelat'ın su kaynağı. Orada bir kuş cenneti olduğu doğal bir sit alanı. İmara açılan alan ile arasında bir kilometre mesafe yok. Sit alanının hemen yanı imara açılacak. Hiçbir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu olmaksızın karar geçmiş. Olası risklere dair hiçbir tespit yapılmamış ancak yaşanacak doğa tahribatının çok boyutlu olacağı ortadadır."

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Xelat'a 2015 yılında 72 Ahıska Türkü ailesinin getirilip yerleştirildiğini ve bu aileler için TOKİ tarafından o dönemde konut yapıldığını hatırlatan Hüseyin Olan, bu sefer 3000 Ahıskalı göçmenin bölgeye yerleştirilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çekti. 500-600 aileye tekabül eden bir nüfusun Xelat'ın demografik yapısına doğrudan müdahale niteliği taşıdığını vurgulayan olan, AKP'nin öncelikli olarak önümüzdeki yerel seçim sürecinde bölgedeki oyunu arttırmayı, uzun vadede ise bir bütünen demografik yapıyı kendi lehinde düzenleyerek bölgede Kürt nüfusunu azaltmaya çalıştığını söyledi.

'YEREL SEÇİM HEDEFİ DE VAR'

DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yapılacak konutların bahara yetiştirilmesi planlanıyor. Bu elbette önümüzdeki yerel seçim sürecine yönelik bir hamle ancak uzun vadede demografik yapının AKP lehine düzenlenmesi anlamını taşıyor. Daha önce 72 aile getirildi. O tarihten itibaren AKP'nin Xelat'ta oy oranına bakıldığında neyin amaçlandığı, sonucun ne olduğu zaten belli. 3000 kişiden bahsediliyor. Bu ortalama bir ailenin 5-6 kişiden oluştuğunu var sayarsak 500-600 aile demek. Ahlat bir Kürt şehri, nüfusun yapısı ve artış hızı ortada. Doğrudan bu yapıyı değiştirmeyi hedefliyorlar. Çok hızlı ve planlı bir şekilde hareket ediyorlar. Kurdistan'da kendilerine böyle böyle yeni alanlar açmayı tasarlıyorlar. Bu noktada Xelat'ı önemsedikleri belli ve bunlar ilk adımlar."