Aileler, Türk devletinin 'kaybettiği' yakınları için buluştu

Kayıp yakınları Amed, Êlîh ve Colemêrg’de buluştu, Türk devletinin 'kaybettiği' isimlerin akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınların, Amed, Êlîh ve Colemêrg’de, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerini sürdürdü.

İHD Amed Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini bu hafta da sürdürdü. Amed’de Rezan ilçesindeki Koşuyolu’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen ve 792’nci haftaya giren eylemde, katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

 İHD Bölge Temsilcisi Tahir Saçaklı, "Yıllardır gözaltında kaybedilen yakınlarımızın faillerinin bulunup yargılanmasını istiyoruz. Ülkede huzur olmasını, tüm halkların bir arada özgürce yaşamasını istiyoruz" dedi.
Eylemde, 4 Nisan 1995 tarihinde gözaltında kaybedilen Ali İhsan Dağlı’nın akıbeti soruldu. Dağlı’nın hikâyesini İHD Amed Şube üyesi Fırat Akdeniz anlattı.  
 

ÊLIH
Êlih’te ise kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri, eylemlerinin 628’inci haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı.
Eylemde açıklama yapan İHD Şube Yöneticisi Reşit Çetinkaya, tüm kayıplar bulunana dek eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Bu hafta 14 Nisan 1995 tarihinde Wan’da gözaltına alınıp kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun akıbeti soruldu. Çetinkaya, Kerimoğlu’nun hikâyesini anlattı.


COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Gever ilçesinin Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınlarının yanı sıra DEM Parti Gever Belediyesi eşbaşkanları Şadiye Kırmızıgül, DBP ve DEM Parti Gever İlçe Örgütü üyeleri katıldı. Eylemin 118’inci haftasında Gever’in Dara köyünde evinin önünde JİTEM tarafından evinin önünde katledilen Sabri Çardakçı'nın faillerinin yargılanması istendi.
İHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz da hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.
İHD Colemêrg Şube üyesi Ozan Akbaş, Çardakçı’nın katledilmesiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi “etkin soruşturma yürütmeme” nedeniyle mahkûm ettiğini belirtti.