AKP’nin rant ve ölüm yolu: Wan- Colemêrg Karayolu

AKP’nin rant haline getirdiği Wan- Colemêrg Karayolu, ölüm yolu olmaya devam ediyor.

Kurdistan’da hemen hemen hemen her dağın ve tepenin başında bulunan karakol ve kalekolların yollarını kısa sürede tamamlayan AKP, Wan-Colemêrg Karayolunun bilinçli şekilde bitirilmeyerek, karayolunu ölüm ve rant yoluna çevirdi.  Zap Vadisi ile paralel ilerleyen ve derin uçurumların olduğu Wan Colemêrg Karayolu, kentin dışa açılan tek karayolu. Yağışlı havalarda toprak kayması, kayaların düşmesi ve çökmelerin yaşandığı bu yol zaman zaman ulaşıma kapanıyor. Kent halkı için büyük sorun teşkil eden karayolunda yaşanan kazalar, heyelan ve sel nedeniyle hemen hemen her gün yaralanmalara ve ölümlere yol açıyor.  Bu güne kadar yüzlerce kişi yaralandı ve yaşamını yitirdi.

Türkiye’de yaptığı yollarla ve tünellerle övünen Türk devleti ve AKP hükümeti yaklaşık bir asırdır, Colemêrg -Wan Karayolunu bitiremedi. Bilinçli şekilde bitirilmeyen karayolunda güvenlik bariyerlerin olmaması, yolların çukurlu ve tahrip edilmesi, yol çalışmasının yılladır devam etmesi nedeniyle  yurttaşların tepkisine neden oluyor. Kürdistan’da yaptığı iddia ettiği tüm hizmetleri ranta dönüştüren AKP, Wan- Colemêrg yolunu da ranta çevirdi. Bir yılda bitirilmesi gereken 200 km’lik karayolu, yıllardır bitirilmeyerek ölümlere davetiye çıkarıyor.

TÜNELLERİ DE RANTA ÇEVİRDİLER

200 kilometrelik yolu yıllardır bitirmeyen AKP iktidarı, karayolu üzerinde bulunan tünellerin yapımı da yılan hikayesine döndürdü. Her yıl milyonlarca TL ödenek ayrılan yol ve tünel yapımı, rantın sürekliliği için bitirilmiyor. Wan- Colemêrg ve Gever karayolları üzerinde bulunan tünelleri yapımı da yıllardır devam ediyor. Bu tünellerin bitirilmemesi yaralanmalara ve ölümlere yol açıyor.

Van- Colemêrg Karayolunun 80'inci kilometresinde bulunan ve özellikle kış aylarında kazalara neden olan 2 bin 730 rakımlı Hoşap (Güzeldere) Tüneli inşasına 2013 yılında başladı. Yaklaşık 11 yıldır devam eden tünel çalışması boyunca bu güne kadar 8 Ulaştırma Bakanı,3 müteahhit değişti. Tünelin bitirilmeyerek rant haline getirilmesi nedeniyle özellikle kış aylarında kar yağışı nedeniyle kapanıyor. Bazen günlerce kapalı olan yol nedeniyle Colemêrg, Gever, Şemzinan, Çele ile Elbak kentleri Wan ile bağlantısı kesiliyor. Güzeldere Geçidi’nin yüksek rakımlı ve eğimli yolu nedeniyle her yıl yüzlerce kaza meydan geliyor. Yaşanan trafik kazaları nedeniyle birçok yurttaş yaralandı veya yaşamını yitirdi.

Rantın döndüğü bir diğer tünel ise, Wan, Colemêrg ve Gever üçgeninde bulunan Yeni Köprü Tüneli ise 2019 yılında yapımına başlandı. 5 yıldır yapımı devam eden tünelin ne zaman bitirileceği ise meçhul. Güzeldere Tüneli gibi Yeni Köprü Tüneli’ni de rantta çeviren AKP, tünellerin ve karayolunun bitirilmemesi yeni ölümlere davetiye çıkartıyor. 29 Aralık’ta Gever-Yeni Köprü kara yolu yakınlarında yaşanan heyelan sonucu yurttaş ağır yaralandı. Özellikle kış aylarında sık sık meydana gelen heyelanlar ve kaya düşmesi nedeniyle ölümler yaşanıyor.

WAN- COLEMÊRG KARAYOLUNDA YAŞANAN BAZI TRAFİK KAZALARI

13 Aralık 2023 yılında yaşanan trafik kazasında 3 yurttaş yaralandı.

20 Kasın 2023 yılında yaşanan trafik kazasında 2 yurttaş yaralandı.

Yine Wan- Colemêrg Karayolunda 12 Ekim 2023 yılında yaşanan iki trafik kazasında 12 yurttaş yaralandı.

2 Ekim’de yaşanan trafik kazasında 2 yurttaş yaralandı.

28 Eylül 2023 yılında yaşanan kazada 3 yurttaş ağır yaralandı.

19 Eylül 2023 yılında yaşanan bir diğer trafik kazasında 16 kişi yaralandı.

12 Eylül 2023 yılında yaşanan bir diğer trafik kazasında 1 yurttaş yaşamını yitirdi, 11 yurttaş ise ağır yaralandı.

15 Temmuz 2023 yılında yaşanan trafik 5 yurttaş yaralandı.

12 Nisan 2023 yılında yaşanan trafik kazasında 3 yurttaş öldü, 3 yurtta ağır yaralandı.

4 Mayıs 2021 yılında yaşanan trafik kazasında 4 yurttaş yaşamını yitirdi, 2 yurttaş yaralandı.

6 Nisan 2021 yılında yaşanan trafik kazasında 2 yurttaş öldü, 4 yurttaş ağır yaralandı.

29 Ocak 2018 yılında yaşanan trafik kazasında 8 yurttaş yaşamını yitirdi.