Alevi örgütlerinden Leyla Güven'e ziyaret

Alevi dernekleri, 167 gündür tecride karşı açlık grevinde olan Leyla Güven’i ziyaret etti.

Amed'e çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Müslüm Metin, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Musa Kulu, Alevi Bektaşi Federasyonu Örgütlenme Sekreteri Zeynel Odabaş ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Doğan, Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür Evi’ni ziyaret etti. 

KAPLAN: TECRİT HUKUKSUZLUĞU BİTMELİ

Heyet daha sonra İmralı tecridine karşı 167 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’i ziyaret etti. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları da heyete eşlik etti. 

Heyet, ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. 

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan,  Güven’in moralli olduğunu söyledi. Alevi Kültür Dernekleri’nin Adalet Bakanlığı ile görüşme talebinde bulunduklarını ifade eden Kaplan, “Cezaevinde olan mahkumların can güvenliği ve yaşam hakkı devletin garantisi altındadır. Siyasi görüş ayırt etmeksizin tüm mahkumların ailesi ve avukatlarıyla görüşmesi kısıtlanmamalıdır. Hukuk böyle söylüyor. Adaletin olmadığı gibi siyasi mahkumlara tecrit uygulanıyor. Bu hukuksuzluktur” dedi. 

KULU: HUKUK ASKIDA

DAD Eşbaşkanı Musa Kulu da, ülkede hukukun askıya alındığını belirterek, “Yasaların uygulanmaması kabul edilebilir değil. Esas olan insanın yaşam hakkını kullanmasıdır. Ülkenin anayasasında hak olarak bilinen avukat ve aile görüşünün yasaklanması, bunun bir tecride dönüştürülmesi, zulme dönüşmesi insanlık ve inancımız açısından kabul edilebilir değil. Ülkede tek kişinin ağzında olan bir yasa işleyişi var” diye konuştu. 

DEMİR: İNSANLAR ÖLÜME TERK EDİLMEMELİ

“Yaşam kutsaldır” diyen Alevi Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, “Biz herhangi bir siyasi partiden ziyade insanlıktan yanayız. Alevilerin ciddi bir konumu var. Bu konumu iyi kullanıp Türkiye’de birlikte neler yapılabilir üzerine çalışma yapacağız. Bu sürecin bir an önce bitirilmesinden yanayız. İnsanların ölmesinden yana değiliz. İnsanlar ölüme terk edilmeden gerekli tedbirler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: TECRİT İNSANLIK SUÇU

HDP Milletvekili Zeynel Doğan, Leyla Güven’in kendilerine moral verdiğini dile getirerek, “Alevilik insanı kutsayan bir inançtır. Tecrit bir insanlık suçudur. Tecrit; sadece İmralı’da Sayın Öcalan’a uygulanan bir haksızlık değil, tüm toplum üzerindeki baskının devamıdır. Bugün vicdanlı olan insani değerlere sahip çıkanlar, bu çığlığa ses olmak zorunda. Yaşam kutsaldır. Bizim kabemiz insandır” şeklinde konuştu.

Açlık grevlerinin siyasi bir talepte bulunmadığının altını çizen Doğan, “Devletin kendi koyduğu kanunlar var. Bu insanların talebi devletin kendi yasalarına uymasıdır. Kişiye özgü yasa olmaz. Tüm çabalar, ceberut devletin kendi yasalarına uyması içindir. Daha demokratik ve insani bir talep olamaz” dedi.

Heyet daha sonra Amed Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.