GÖRÜNTÜLÜ

Amed Newrozu: Alandan Bijî Serok Apo" sloganı yükseliyor

Amed Newrozu'nun kutlanacağı alan programın başlamasından saatler önce "Bijî Serok Apo" sloganları eşliğinde dolmaya başladı.

AMED NEWROZU

Bu yıl "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının finali Amed'de yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde Newroz coşkusu kentin dört bir yanını sardı. Kentin birçok noktasından on binlerce insan alana akın etmeye başladı.

Newroz Tertip Komitesi, bu yıl kutlamaların şiarının yazılı olduğu posterlerle dev sahneyi süsledi. Dev sahneye ayrıca "Zimanê me rûmeta me ye" ve "Ciwan temînata azadiyê ne" yazıldı.

Newroz alanına ise 2017 Newrozu'nda Türk polisinin kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut, İzmir'de katledilen Deniz Poyraz ile İran'da katledilen Jîna Emînî'nin dev posterleri asıldı. Yine gençlerin ve kadınların mesajlarını yansıtan çok sayıda pankart ve dövize yer verildi.

 Amed Newrozu'na yurt içi ve yurt dışından birçok konuk davet edildi. Roboskî aileleri, Suruç aileleri, 2015-2016 yılları arasındaki soykırımcı saldırılarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Mazlum Doğan'ın ailesi, Deniz Poyraz'ın ailesi, faili meçhul cinayetlerle katledilen Kürt siyasetçi ve gazetecilerin yakınları protokolde bulundu. Yine Kurdistan ve Türkiye'den onlarca STK ve insan hakları örgütü temsilcisi de davetliler arasında yer aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için Adalet Nöbeti'nde olan anneler de Newroz'da yerlerini aldı.

 YAĞIŞA ALDIRIŞ ETMEDİLER: 'BIİJÎ SEROK APO' SLOGANLARI YÜKSELİYOR

Konuklar protokoldeki yerlerini almaya başlarken, alana girişler ise 09.30 gibi başladı. 6 ayrı noktadan on binler DEM Parti bayraklarıyla süslenen alana akın etmeye başladı. Yağışlı havaya aldırış etmeden alanı doldurmaya başlayan halk, davul ve zurnalar ile sahneden çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti.

Alanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki öne çıkarken, sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları yükseldi. Ayrıca Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne dair mesajlar veriliyor.

Gençlerin alandaki yoğunluğu dikkat çekiyor. DEM Parti bayrakları taşıyan gençler, kendi seslendirdikleri direniş şarkılarıyla alandaki coşkuyu artırıyor. Yine Newroz'a halkın önemli kısmı ulusal kıyafetlerle katıldı.

DEM Parti Semsur İl Örgütü, Kemal Kurkut fotoğraflarıyla alana giriş yaptı. Çevredeki marketler de Newroz şarkılarıyla alana akın edenlerin coşkusuna eşlik etti.