Amediye MİT merkezine dönüştü!

Güney Kürdistan'ın Amediye kasabasında 5 MİT üssü kuran Türk devletinin, bu bölgeye ağır silahlar yerleştirdiği bildirildi.

Jiyan gazetesinin Pazar günü yayınlanan 63. sayısında yer alan belgelere göre, Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarını arttıran Türk devleti, bölgeyi MİT'in istihbarat ve ajan faaliyetleri merkezi haline getirmiş durumda.

Gazete, Türk İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Güney Kürdistan'ın Duhok şehrine bağlı Amediye kasabasında 5 üs oluşturduğunu yazdı.

Aynı haberde, söz konusu üslere ağır silahlar yerleştirildiği ve bölgedeki hava üssünün de gerillla alanlarını bombalamak için kullandığına dikkat çekildi.

AMEDIYE'DEKİ MİT ÜSLERİ

Yayınlanan belgelere göre, MİT Amediye kasabasında oluşturduğu üslerin yanısıra Şêladizê'nin Sire bölgesinde bir, Kani Masiya’da bir ve Girê Bardoz'da iki üs kurdu.

Gazete şu bilgilere yer verdi: "MİT Bamerne'de bulunan havaalanını da istihbarat merkezine dönüştürdü. Tank, top, havan gibi ağır silahlarla birlikte, zırhlı araçlar ve helikopterler de havaalanına yerleştirmiş bulunuyor."

Türk devletine ait İnsansız Hava Araçları ve helikopterlerin de Bamerne havaalanından kalkarak, bombalamalarda bulunduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili gazeteye açıklamada bulunan YNK'nin bölgedeki sorumlularından Hawar Amêdî, MİT'in bölgedeki istihbarat üslerinin varlığını doğrulayarak, "Bu üslerden dolayı Amediye'deki insanlar rahat hareket edemiyor, tatilin gerçekleştiremiyor" diye konuştu.

BÖLGE HALKI RAHATSIZ

Bölge halkının MİT üslerine ilişkin rahatsızlığına dikkat çeken Amêdî, "Söz konusu üslere karşı halk tepkisi ve gösterilerine rağmen, ne Kürdistan Bölge hükümeti ne de Irak yetkilileri sorunu çözmüş değiller” dedi.

TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI VE İŞGAL SALDIRILARI

Türk devletinin Güney Kürdistan’da özellikle KDP ile yapılan anlaşmalar çerçevesindeki askeri varlığı onlarca yıla dayanıyor. Askeri üsler ve istihbarat merkezleri bir sır değil ancak, son yıllarda Türk devletinin bölgedeki varlığı güçlendi. Güney Kürdistan’da bir çok bölge fiili olarak da Türk devleti tarafından işgal edilmiş durumda.

Türk ordusunun Duhok, Zaxo, Hewler ve Selahaddin gibi kentlerdeki varlığı, 12 Temmuz 1991 çok uluslu Çekiç Güç’ün koruma sorumluluğu aldığı ‘güvenlikli bölge’ dönemine kadar uzanıyor.

Bu süreç, 1300 Türk askeri, Duhok’a bağlı Bamerni, Şeladize ve diğer bazı kasabalarda ‘geçici’ gözlemci karakollarda konuşlandırılmasıyla başlamıştı. Türk üslerinin Güney Kürdistan’da kalıcılaşması, 1994 yılında KDP Başkanı Mesut Barzani ile Türk devlet yetkililerinin ‘sözlü’ anlaşması sonucunda ‘defacto’ bir biçimde gerçekleşti. 1997 yılında ise Türk ordusu ile KDP arasında yapılan anlaşma sonucu bölgedeki Türk askeri varlığı resmileşti. Böylece Duhok’un kuzeydoğusuna düşen Kanimasi, Deralok ve Sirsi’de dört askeri üs kuruldu. Geçen süre içerisinde üslere binlerce asker ve istihbaratçı ile yüzlerce zırhlı araç konuşlandırıldı.