Bayramın ilk gününde mezarlık ziyareti

Kurban Bayramı’nın ilk günü binlerce kişi mezarlıklara akın etti. Zülküf Gezen’in annesi Havva Gezen, “Artık gençlerimiz ölmesin” derken, baba Şehmuz Gezen “Devlet adım atarsa bu sorun çözülür” dedi.

Binlerce kişi bir bayramı daha mezarlıklarda karşıladı.  Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitlerinin aileleri, Kurban Bayramı dolayısıyla kaybettikleri yakınlarının mezarlarının başındaydı. Amed’de özellikle Yeniköy Mezarlığı, Şehitlik Asri Mezarlığı ve Mardin Kapı Mezarlığı ile Lice ilçesinde Birlik (Çemê Elîka) ve Yolçatı (Sisê) mahallelerinde bulunan mezarlıklar ile Dicle ilçesinde bulunan Kurşunlu (Pirêjman) Mahallesi’ndeki mezarlıklar dolup taştı. Yakınlarının mezarları başında bayramı karşılayan binlerce kişi, ettikleri dualarla birlikte yaşanan savaş sürecinin son bulmasını istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kırılması için Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemi devam ederken, 17 Mart’ta Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tecridi protesto etmek amacıyla yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesi de Yeniköy Mezarlığı’ndaydı.

Oğlunun mezarının başında bayramı karşılayan anne Havva Gezen, barış ve özgürlük mesajı verdi. “Yeter artık gençlerimiz ölmesin” diyen anne Gezen, “Artık anneler ağlamasın. Annelerin gözyaşları kurudu” diye konuştu.

Baba Şehmuz Gezen ise, yaşamını yitirenlerin, ailelerinin ve bütün tutukluların bayramını kutladı. Gezen, geçtiğimiz günlerde avukatlarıyla görüşen Öcalan’ın verdiği mesajları hatırlatarak, “Devletin adım atması gerekir. Eğer devlette adım atarsa bu sorun çözülür” dedi.

Binlerce kişinin akın ettiği mezarlıklarda, öz yönetim direnişlerinde şehit düşen ve şu anda “kimsesiz” mezarlarda olanlar unutulmadı.