'Belediye gaspı demokrasiye vurulan bir darbedir'

İktidar tarafından gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı, 19 Ağustos günü demokrasiye darbe vurulduğunu belirtti.

AKP-MHP iktidarı tarafından gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı, 19 Ağustos günü ülkede siyasi bir darbe yapıldığını belirtti. Kürdistan'da halkın 31 Mart günü iradesini ortaya koyarak seçim yaptığını hatırlatan Bedia Özgökçe Ertan, "Bu seçim aynı zamanda kayyum referandumuydu. Kayyuma hayır kampanyası ile seçim sandığı kayyum referandumuna dönüşmüştü. 2.5 yıllık kayyum aracılığıyla yönetilen belediyelerimizdeki pratikleri ve zaten zihniyetin kendisi sorgulanmış ve buna çok güçlü cevap vermişti.

Özellikle Van, Mardin ve Diyarbakır’da halk yüzde 76, yüzde 64 ve yüzde 56 oranlarında kendi iradesini ortaya koydu ve bizleri tercih etti. 19 Ağustos günü Türkiye demokrasisine bir darbe yapılmıştır, yine kayyum zihniyeti açığa çıkmıştır ve irademize, geleceğimize kayyum atanmıştır. Kayyum ataması OHAL KHL'leri ile hayatımıza girdi. OHAL KHK'leri ile bir gece yarısı sadece ve sadece DBP’li belediyelere kayyum atanarak, belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz hapse atıldı. Hala da uydurulmuş dosyalarla yargılanıyorlar. O dönemki siyasi ortamda HDP’ye yönelik çok büyük bir manipülasyon da vardı. Ülke siyaseti açısından bir kesimi tamamen susturan, itiraz etme argümanlarını elinden alan bir anlayış yaygınlaştırılmıştı" diye konuştu.

BELEDİYE HALKIN EVİDİR

Mülkiye müfettişlerinin Van’a giderek eşbaşkanlık sistemine dair sorgu ve sorgulamalarının kayyumun geleceğini işaret ettiğini kaydeden Özgökçe Ertan devamla şunları belirtti: "Biz o zamandan beri bu davranışları gördüğümüzden bu yana kayyum hazırlığının yapıldığını, fakat yine halkın iradesine saygı çerçevesinde kayyumun gelmeyeceğini, yapmayacaklarını düşünüyorduk. Çünkü bu Türkiye’nin uçuruma sürüklenmesidir. İki buçuk yıl boyunca Van, Mardin, Amed halkı kayyumun notunu çok iyi verdi ve hafızasında yer etti, bütün bunlara cevaben sandığa gitti. Belediye halkın evidir, halkın evi, halka kapatılmıştır.

Yine üç dört tane GBT kontrolünden geçmeden belediye hizmetlerine ulaşmak mümkün değil. Yine o beton bariyerin arkasında kapalı kapılar arkasında meclis de yokken bir kişinin kararı ile bir kent yönetilecek, bu kararın içerisinde halk yok. İki buçuk yıl boyunca Van’da neler yaşandı. Bütün ihalelerin usulsüzlük ve yolsuzluk barındırdığını biz tespit ettik ve soruşturma başlattık. Pek yakında kamuoyuna açıklayacağımız birçok bilgi mevcut, bir kısmının soruşturmasını da başlattık. Rüşvet ve yolsuzluk ayyuka çıkmış bir yönetim biçimiydi kayyum döneminde."

AVCI: KAYYUM POLİTİKALARINI DEŞİFRE EDECEKTİK

Belediyelerin gasp edilmesine karşı halkın iradesine sahip çıktığını söyleyen Mustafa Avcı, "Ulusal kamuoyunda da kabul edilmediği ortada. Bu darbenin hiçbir maddi gerekçesi, zemini yok. Siyasal bir karar ile alınmış ve uygulanmaya konulmuş. Yararı olur mu mevcut iktidar için, düşünüldüğünde hiçbir yararı olmayacak. Bizim son üç ayda göreve gelir gelmez bazı adımlar atmaya çalıştık, toparlanalım, enkazı ortadan kaldıralım, kendisi ile yürüyebilecek, iç rotasyonla arkadaş ekibi oluşturalım derken üç ayımız geçti. Ciddi bir hazırlığımız vardı.

Özellikle seçim sürecinde propaganda ettiğimiz bir durum vardı. Halkın değerlerine el uzatanlarla uğraşacağız diye söz vermiştik. Son üç ayda ciddi çalışmalar yaptık, ahlaki çöküntü yaşayan, kirliliğin içinde olan kişilikler hakkında hem görevden uzaklaştırma hem de haklarında belgeli, bilgili dosyalar hazırladık. Bu dosyalar yargı yolundaydı, bir kısmı intikal etti, bir kısma intikal edecekti. Hükümet bunların üstünü örtmek, aklamak için ciddi bir adım attı.

Bir de rant musluklarının yolunu kapatmıştı. Ciddi bir hizmet sürecine girmiştik, halkla, muhtarlarla, STK'lerle görüşmeler oldu, talepler alındı, bu ay içerisinde programa bağlanacaktı. Atak ayı olacaktı, yıllık programımızın deklare edileceği bir ay olacaktı o borç yüküne rağmen. Bir katrilyon, 108 trilyon borç devredildi bize. Her atacağımız adım, kayyum politikasını da deşifre edecekti" şeklinde konuştu.