Bilinci kapalı halde cezaevinde tutuluyor

Ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’ın oğlu İsmail Kaya, “Babam, bilinci kapalı bir halde cezaevinde tutuluyor” dedi.

Yüzde 93 engeli ve ağır hasta tutsak 85 yaşındaki Abdulalim Kaya’nın hala cezaevinde tutulmasına tepki gösteren oğlu İsmail Kaya, “Durumu çok kritik. Öldü ölecek” diyerek serbest bırakılmasını istedi.

 Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdulalim Kaya, 1943 doğumlu. Kaya’ya, 2008’de katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle 5 yıl hapis cezası verildi, 2011’de onandı. Bursa’da Ekim 2021’de prostat hastalığı nedeniyle ameliyat edildi, henüz dikişleri dahi alınmadan 14 Ekim 2021’de gözaltına alınarak Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Hasta haliyle 60 gün boyunca tek başına tutuldu. Başvurular sonucunda üç ay sonra 4 Ocak 2021’de cezası 6 aylığına ertelendi. Sêrt’e dönerek tedavisine burada devam etmeye başladı. 2021’de yüzde 91 engelli raporu verilen Kaya, tek böbrekle yaşamak zorunda. Demans teşhisi de konulan, yaklaşık bir yıl önce kalbinden dolayı anjiyo yapılan Kaya’ya, 12 Ekim 2022’de Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 93 engellilik raporu verildi. Abdulalim Kaya, ağır hastalıklarına rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Hastalıklarından dolayı Elazığ R Tipi’ne götürüldü, ancak burada 1,5 ay boyunca tek başına tutuldu ve durumu daha da kötüleşti. Tek başına tutulması ve durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi Batman’a tekrar getirilmesi konusunda başvuruda bulundu; yaklaşık 5 ay önce Batman M Tipi’ne getirildi. Adli Tıp Kurumu (ATK), 31 Ağustos 2023’te ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verdi. Cezaevi idaresi de kocama hali nedeniyle de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde tahliye edilmesi için yazışmalarını yaptı. 

ÇOCUKLARINI TANIYAMADI

Son görüş günü cezaevine gittiklerinde babalarının bilinci kapalı olduğu için kendilerini tanımadıklarını söyleyen oğlu İsmail Kaya, ANF’ye şunları söyledi: “Babam koğuş arkadaşlarının yardımıyla tekerlekli sandalye ile görüşe geldi. Bir buçuk yıldır yatalak bir şekilde Batman Cezaevi’nde rehin tutuluyor. Babam geldiğinde hastalığından ve yaşından dolayı bizi tanıyamadı. Babam çok sıkıntılı günler yaşıyor. Yani babam öldü ölecek. Babamın tutuklandığı yasa düşmüş ama maalesef pratiğe geçmedi. Biz aynı gün gerek aile olarak, gerek avukatlar aracılığıyla Batman Cumhuriyet Savcılığına dilekçeyi verdik ama henüz bir sonuç yok. Bilinci kapalı bir şekilde tutulduğu cezaevinde ölmesini istemiyoruz. Hükümete çağrı yapıyoruz; bir an önce hasta ve yaşlı tutsakları serbest bırakın.”